Ενημέρωση

Απόφαση συμμετοχής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στην καμπάνια αλληλεγγύης για την κατασκευή του «Σχολειού της Ελευθερίας των Λαών» στο Κομπάνι της Ροζάβα

Απόφαση συμμετοχής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ στην καμπάνια αλληλεγγύης για την κατασκευή του «Σχολειού της Ελευθερίας των Λαών» στο Κομπάνι της Ροζάβα

 

Τον Ιανουάριο του 2015 ανακοινώθηκε ότι η επέλαση των ISIS προς τη Δύση ανακόπηκε οριστικά στο Κομπάνι της Ροζάβα, στο συριακό τμήμα του Κουρδιστάν. Η καταστροφική δράση και η βαρβαρότητα των ισλαμοφασιστικών ορδών των ISIS ήταν ήδη γνωστή από την ακραία στρατιωτική βία που άσκησαν απέναντι στον άμαχο πληθυσμό του Ιράκ και της Μέσης Ανατολής, αλλά και την καταστροφή ανεκτίμητου πλούτου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή, όπως στον αρχαιολογικό χώρου της Νιμρούτ, στο Μουσείο της Μοσούλης κ.α.

 

Η επικράτηση των ανδρών και των γυναικών του Κομπάνι ενάντια στους επιδρομείς του Ισλαμικού Κράτους αποτέλεσε ένα γεγονός με παγκόσμια σημασία και ακτινοβολία, αλλά ταυτόχρονα και με κόστος την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

 

Με το 80% του οικοδομικού αποθέματος της πόλης κατεστραμμένο, οι κάτοικοι του Κομπάνι προσπαθούν να επιστρέψουν από τους καταυλισμούς που διαμένουν στην ελεύθερη πόλη τους. Βασική ανάγκη του τεράστιου εγχειρήματος κοινωνικής και τεχνικής αναδόμησης, η δημιουργία νέων εκπαιδευτικών υποδομών και συγκεκριμένα η κατασκευή Σχολείων.

 

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ανταποκρίνεται στο διεθνιστικό κάλεσμα που έχουν απευθύνει Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, φορείς και συλλογικότητες της χώρας και δηλώνει την έμπρακτη συμμετοχή και υποστήριξή του στην Καμπάνια Αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση του «Σχολείου της Ελευθερίας των Λαών» στο Κομπάνι.

 

Επιπλέον, δηλώνει τη διαθεσιμότητα και την προθυμία του για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε επιστημονικό δυναμικό και γνώσεις, που μπορούν να συνδράμουν στην υλοποίηση του παραπάνω έργου, αλλά και στη διαδικασία χωρικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της περιοχής του Κομπάνι και της Ροζάβα.