Ο Σύλλογος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΔΚΜ) αρχ. για τους ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ και το Ψήφισμα του Τοπικού Τμ. Αττικής

Το συγκεκριμένο ψήφισμα το οποίο αναφέρεται στην πλατεία Εξαρχείων, εκδόθηκε από το Τμήμα Αττικής στις 19/06/2023, χωρίς να έχει εκλεγεί ακόμη Προεδρείο και χωρίς καμία τεκμηριωμένη ενημέρωση επί του θέματος.

Αντικατοπτρίζει συγκεκριμένες πολιτικές ορισμένων ομάδων εντός του ΔΣ του Τμήματος Αττικής, που «συνασπίσθηκαν εφήμερα» και δεν αποτελεί απόφαση της ολομέλειας του.

Θεωρούμε απαράδεκτο, ανήκουστο, πρωτόγνωρο και συγχρόνως αντιδεοντολογικό και κατά των αρχών που υπερασπίζεται η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων να καλούνται τα μέλη του, να ΜΗΝ λάβουν μέρος σε έναν Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό όταν σύσσωμοι ως ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αγωνιζόμαστε και στηρίζουμε την διενέργεια τους.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ιδεών της ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ αφορά στη διαμόρφωση του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου πρόκειται να εξυπηρετήσει ένα σημαντικό συγκοινωνιακό έργο αλλά ταυτόχρονα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Αθηναίων.

Μέσω του διαγωνισμού δίνεται η ευκαιρία για ανάδειξη των κύριων συνθετικών αρχών της μελέτης για την ανάπλαση της ιστορικής σημασίας, «πλατείας Εξαρχείων» και της ανάπτυξης ενός γόνιμου  διαλόγου μεταξύ συναδέλφων και φορέων.
Το Τμήμα ανάρμοστα καλεί τα μέλη του να απέχουν από την συμμετοχή τους σε αυτό τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Τέτοιες ενέργειες θα έχουν σαν αποτέλεσμα η Δημοτική Αρχή να ζητήσει την εξαίρεση του έργου από την διενέργεια του Αρχ. Διαγωνισμού, παρότι πρόκειται για ένα αξιόλογο τεχνικό έργο.

Η ΔΚΜ αρχ. καλεί τους συναδέλφους αρχιτέκτονες να συμμετάσχουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και για τις επτά πλατείες στους σταθμούς του μετρό της νέας γραμμής 4.