Ενημέρωση

Ανακοίνωση ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για την επικείμενη κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών

ΑΠ. 66433 / Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για την επικείμενη κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων προβληματίζεται ιδιαίτερα από την απόφαση της δημοτικής αρχής της Πάτρας που αφορά στην κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου των Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας και για τα κριτήρια που υπερίσχυσαν κατά τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον αρχιτεκτονικό διάλογο που έχει ξεκινήσει και αφορά στο θέμα και καλεί τον Δήμο Πατρέων να επανεξετάσει το πλαίσιο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που ξεκινά.

Ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επισημαίνει ότι, επιτέλους και στην Ελλάδα, η κάθε κατεδάφιση κτιρίου υπόκειται στη βάσανο της αξιολόγησης της σημασίας του για την οικιστική ιστορία του αστικού ιστού και στη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανάχρησης και αξιοποίησής του. Επίσης, ότι η διαχείρισή του αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόκληση δημιουργικότητας για την τοπική κοινωνία, όπου συνδράμει η καθ’ ύλην αρμόδια επιστημονική κοινότητα των Αρχιτεκτόνων με τη στήριξη και των απαιτούμενων λοιπών ειδικοτήτων μηχανικών.

Αρχικά λοιπόν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη απόφαση και προσπαθούμε να την κατανοήσουμε.

Τα διεθνή παραδείγματα επιτυχημένων απαντήσεων σε παρόμοια διλήμματα με εμβληματικά αποτελέσματα είναι πολυάριθμα και ενδιαφέροντα.

Αναμένουμε ότι η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας θα σεβαστεί τον διαχρονικό χαρακτήρα της περιοχής και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, αναγνωρίζοντας και επενδύοντας στις αξίες του και δημιουργώντας την πολιτισμική κληρονομιά για το μέλλον του τόπου.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης