Διεθνείς Συνεργασίες

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους Τούρκους Αρχιτέκτονες

Το:

Prof. Fani Vavili

President of UIA Greek section

UNESCO-UIA Validation Council,

UIA-PHG Region II

 

 

Θέμα : Αλληλεγγύη στους διωκόμενους Τούρκους Αρχιτέκτονες

Η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά, η απαξίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και η υπερεκμετάλλευση του χώρου είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο.

Ωστόσο, στη γειτονική μας Τουρκία, παίρνουν άλλες διαστάσεις, καθώς οι πολίτες που υπερασπίζονται αυτά τα αγαθά διώκονται σκληρά, ενώ οι καταδίκες των συναδέλφων μας αρχιτεκτόνων είναι ακόμη πρόσφατες, επειδή υποστήριξαν τα σωστά αιτήματα όσων αγωνίζονται για το πάρκο Gezi δύο χρόνια πριν.

Σήμερα στην Άγκυρα αναπτύσσονται νέες επιθέσεις κατά των συναδέλφων μας αρχιτεκτόνων, γιατί στέκονται, στο πλαίσιο του επιστημονικού, θεσμικού και επαγγελματικού τους ρόλου, ενάντια σε έργα που παραβιάζουν θεσμικά πλαίσια και απαξιώνουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), εκφράζει την αλληλεγγύη του στους διωκόμενους Τούρκους συναδέλφους και καλεί τη διεθνή κοινότητα αρχιτεκτόνων να απαιτήσει την παύση όλων των διώξεων και να στηρίξει την αποκατάσταση ενός υγιούς περιβάλλοντος στην πόλη της Άγκυρας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΞΥΝΟΜΗΛΑΚΗΣ