Ενημέρωση

Ενημερωτικό σημείωμα – Οικονομικά θέματα ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

– Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια της με Α.Π. 46792 / 5 Μαρτίου 2013, ανοικτής επιστολής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθουμε στο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και επιχειρώντας να αντλήσουμε τα, απαραίτητα για την επιβίωσή του, συμπεράσματα.
Οφείλουμε να πληροφορήσουμε τα σημερινά και τα εν δυνάμει μέλη μας ότι από τη στιγμή που έχει αναλάβει το νέο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εδώ και ένα χρόνο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος . Από την αρχή της θητείας μας είχε επισημανθεί η ολιγωρία και η ανεπάρκεια στην οργάνωση του συλλόγου σε σχέση με την οικονομική του επιβίωση.
Μία πανελλήνια ένωση , με 32 τμήματα και συλλόγους και διεθνείς εκπροσωπήσεις, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί χωρίς στέρεα οικονομική βάση και δομή.
Δεν μπορεί ο προϋπολογισμός να στηρίζεται στην περιορισμένη επιδότηση του ΤΕΕ, να μην εισπράττει συνδρομές από τα μέλη και να μην είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί προς όφελος των δράσεών του συνήθη οικονομικά εργαλεία, όπως χορηγίες, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνέργεια με άλλους φορείς, εφόσον αυτή δεν αντιστρατεύεται το καταστατικό του.
Κάτω από την πίεση της αλματώδους αύξησης της υπερχρέωσης του συλλόγου, το ΔΣ του αποφάσισε τελικά την απόλυση δύο εργαζομένων και τη μείωση των αποδοχών των άλλων δύο κατά 15%. Για την εφαρμογή αυτής της απόφασης ο σύλλογος πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 55.000€ για πληρωμή δεδουλευμένων, ΙΚΑ και αποζημιώσεων για τις απολύσεις. Οι 5.000€ πρέπει να βρεθούν αμέσως, τα υπόλοιπα 50.000€ μπορούν με διάφορους ρυθμούς να διακανονισθούν.
Είναι φανερό πως πολλές ριζικές αλλαγές πρέπει να δρομολογηθούν στο Σύλλογο προκειμένου να επιτύχει τη βιωσιμότητά του. Διαφορετικά θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα διάσωσης ακόμα και της περιουσίας του Συλλόγου, δηλαδή του Ξενώνα Στάμου Στούρνα.

Η σημερινή διοίκηση του Συλλόγου έχει επιλέξει μια δραστήρια στροφή στους συναδέλφους μέσα από ένα πρόγραμμα δράσης με πολύ συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των επαγγελματικών και επιστημονικών τους προβλημάτων.
Ο σύλλογος δεν είναι δημόσιος φορέας και στηρίζει τη λειτουργία του στη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη των μελών του που συμμετέχουν στη δράση του και αγωνίζονται, με βάση το κοινά αποφασισμένο πρόγραμμά του, για την κατάκτηση όρων αξιοπρέπειας στην άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και για την προώθηση (και θεσμοθέτηση) της αρχιτεκτονικής.
Επαναλαμβάνουμε λοιπόν κάλεσμα στους Αρχιτέκτονες της χώρας, να πλαισιώσουν ενεργά και δυναμικά το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ενδυναμώνοντας την προσφορά του σε επιστημονικό και συνδικαλιστικό επίπεδο ως μέσο έκφρασης του κλάδου μας.

Σας ζητάμε λοιπόν να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ**, προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με το ύψος της οικονομικής σας εκκρεμότητας και τους πιθανούς τρόπους σταδιακής αποπληρωμής συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του οικονομικού προβλήματος του Συλλόγου, αλλά και συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος ρευστότητας για την έκδοση του τεύχους 01 της περιοδικής έκδοσης «αρχιτέκτονες».

Για την καλύτερη οργάνωση της ενημέρωσης των ταμειακά τακτοποιημένων – ενεργών μελών του Συλλόγου και την έκδοση των σχετικών αποδείξεων, παρακαλείστε μετά την κατάθεση, να ενημερώνετε σχετικά με e-mail ή με fax τη γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

**Στοιχεία επικοινωνίας:
Γραμματεία ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ: τηλ: 2103215146–7, fax: 2103215147, e-mail: [email protected] , [email protected]