Ενημέρωση

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους μας για τις κινητοποιήσεις του 2013-14 στο ΕΤΑΑ

Στις 28/3/2017, δικάζονται από το τρίτο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών συνάδελφοι και συναγωνιστές μας που το 2013-2014 συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών καθώς και άλλων φορέων στο ΕΤΑΑ, ενάντια στην εφαρμογή μνημονιακών μέτρων.

Κάποιες από τις κυρίαρχες διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων εκείνων των ημερών, ήταν: η κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων των εισφορών του ν.3986/2011, η κατάργηση του ΚΕΑΟ, η κατάργηση των τοκογλυφικών προσαυξήσεων των οφειλομένων στο ΤΣΜΕΔΕ, η παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους και στα προστατευόμενα μέλη τους – Διεκδικήσεις – που όχι απλά παραμένουν επίκαιρες, αλλά γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές στα πλαίσια της απρόσκοπτης συνέχισης της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και της ολοένα εντεινόμενης διαδικασίας εξαθλίωσης που υφίσταται η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών, παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις της τωρινής κυβέρνησης περί του αντιθέτου. Τα δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα των μηχανικών, η ομηρία τους μέσω της εξακολουθητικής κατασκευής χρεών, η στέρηση της υγείας και της δυνατότητας εργασίας σε συνδυασμό με την άμεση πια απειλή των κατασχέσεων λόγω οφειλών, ακόμα και από το πρώτο ευρώ, σε χιλιάδες άνεργους ή υποαπασχολούμενους συναδέλφους, δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της επιτελούμενης κοινωνικής καταστροφής – μιας καταστροφής που οι τότε κοινωνικοί αγώνες προσπαθούσαν να αποτρέψουν.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών – που εδώ και χρόνια προσπαθεί να αναδείξει τα φλέγοντα προβλήματα του κλάδου μας και γνωρίζει ότι η δικαίωση των αγώνων προϋποθέτει πάνω απ’ όλα την ενεργή συμμετοχή και την παρουσία των ίδιων των πληττόμενων στα κέντρα λήψης αποφάσεων που τους αφορούν – στηρίζει ολόψυχα τους διωκόμενους.

Αντιλαμβάνεται την άδικη, εκδικητική και παντελώς ανυπόστατη στοχοποίηση των συγκεκριμένων συναδέλφων ως ενδεικτική μιας επίθεσης που προορίζεται ακριβώς για το ίδιο το δικαίωμα στην κοινωνική δράση, στην αυτοπρόσωπη παρουσία και τη συλλογική διεκδίκηση – όπως συντελέσθηκαν την περίοδο 2013-2014 με τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ΚΕΑΟ, το Υπουργείο και το ΕΤΑΑ.

 

Η άμεσα επικείμενη δίκη των συναγωνιστών μας – που κατόπιν υπόδειξης του ανεκδιήγητου πρώην προέδρου του ΕΤΑΑ, κου Σελλιανάκη, παραπέμπονται για “άσκηση παράνομης βίας” – είναι καθαρά πολιτική, βασισμένη στη γνωστή τακτική ποινικοποίησης της συνδικαλιστική δράσης με σκοπό να λειτουργήσει ως εργαλείο εκφοβισμού και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται. Στο πρόσωπο των διωκόμενων που δια της παρουσίας τους στο ΕΤΑΑ στόχευαν στην εφαρμογή αποφάσεων συλλογικών οργάνων (τόσο της ΑΣΜ όσο και φορέων όπως το ΤΕΕ, η ΕΜΔΥΔΑΣ, ο ΣΑΔΑΣ, το ΣΜΤ, κλπ), διώκεται ουσιαστικά ο αγώνας των μηχανικών ενάντια στην καταστροφή τους και το δικαίωμα τους να υπερασπίζονται την ύπαρξη και την επιβίωση τους. Δηλώνουμε ότι ήμασταν όλοι παρόντες στις κινητοποιήσεις αυτές και όλοι εξίσου ‘ένοχοι’ για την επιλογή μας να αντισταθούμε.

Η μόνη “παράνομη βία” που αντιλαμβανόμαστε είναι αυτή που ασκήθηκε όχι στο, αλλά από το ΕΤΑΑ ενάντια στους ασφαλισμένους του. H μόνη “διατάραξη λειτουργίας Υπηρεσίας” προήλθε από τον ίδιο το “συνάδελφο” κο Σελλιανάκη, με τη συστηματική του άρνηση να συμπεριλάβει θέματα στην Ημερήσια Διάταξη των συνεδριάσεων του οργάνου, με τον πραξικοπηματικό τρόπο λειτουργίας (τον οποίον επεσήμαναν με έγγραφα τους και όλοι οι φορείς των ασφαλισμένων του ταμείου – ΤΕΕ, ΔΣΑ, ΠΙΣ). Με την παράνομη μεταλλική κατασκευή που τοποθέτησε (για την οποία καταδικάστηκε από την πολεοδομία Αθηνών), με τη φραγή όλων των εξόδων διαφυγής του κτιρίου του ΕΤΑΑ (για την οποία ελέγχεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία), με την ακύρωση των συνεδριάσεων, την αλλοίωση των αποφάσεων και της σύνθεσης του οργάνου. Η μόνη διατάραξη οικιακής ειρήνης είναι οι μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν όσους ζουν από τη δουλειά τους και υφαρπάζουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία προς όφελος ξένων και ντόπιων συμφερόντων.

 

Αυτή η παράνομη βία ούτε ήταν, ούτε είναι ανεκτή

Καταγγέλλουμε την ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών, κοινωνικών, πολιτικών δράσεων των συναδέλφων μας και Καλούμε:

  • την εισαγγελία Πρωτοδικών να αποσύρει τις ανυπόστατες κατηγορίες και να αθωώσει τους κατηγορούμενους
  • τους συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς των μηχανικών, αλλά και κάθε συλλογικότητα, σωματείο και αγωνιστή, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους αγωνιστές
  • τους εκατοντάδες συναδέλφους που συμμετείχαν τότε στις κινητοποιήσεις να πάρουν τώρα την υπόθεση στα χέρια τους.

Οι κοινωνικοί αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας είναι δίκαιοι και δεν ποινικοποιούνται.

 

Όλοι στην Ευελπίδων την Τρίτη 28/3, στις 9:00 πμ.

(Τρίτο μονομελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, Κτίριο 9, Ισόγειο, Αίθουσα 2)

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών