… αυτοί που φεύγουν

«Έφυγε» από κοντά μας η Μαρία Κοκκίνου

Δυστυχώς, έφυγε χθες από την ζωή η εξαιρετική αρχιτέκτονας Μαρία Κοκκίνου. Μαζί με τον Ανδρέα Κούρκουλα διατηρούσαν από το 1987 το αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου – Κούρκουλας.

Το Μουσείο Μπενάκη, το εμβληματικό έργο που άλλαξε την όψη της οδού Πειραιώς αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τέχνη και την αρχιτεκτονική, είναι ένα από τα έργα της αρχιτεκτονικής ομάδας που θα μας θυμίζει πόσο εξαιρετικά διαυγής και σύγχρονη ήταν η σχεδιαστική ματιά της.

Εξαιρετικά έργα, με την δική της σφραγίδα αλλά και του συζύγου της, αποτελούν επίσης το κτίριο Shop & Trade στην Πειραιώς, η ανάπλαση της πλατείας της Νέας Σμύρνης, τα κτίρια της Folli Follie στην Εθν. Οδό Αθηνών – Λαμίας το κτίριο γραφείων της Cosmote στην Παιανία, το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά & η Γκαλερί Kalfayan στο Κολωνάκι μεταξύ άλλων.

Σε συνέντευξη στον Σταύρο Διοσκουρίδη στην Lifo, το 2008, είχε πει: “Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όταν παραδίδεις ένα έργο. Ειδικά όταν είναι δημόσιο το κτίριο. Στην κατοικία είναι πιο ιδιωτικό. Εκεί πάντα είχα ένα συναίσθημα ότι μου πήραν τα κλειδιά. Ενώ ήταν δικό μου όσο το δουλεύαμε, μετά, μια μέρα, μου το πήραν και τέλειωσε. Αλλά όταν φτιάξαμε το Μουσείο Μπενάκη ξαφνικά, την ημέρα που τέλειωσε και άνοιξε, ήταν τελείως διαφορετικό το συναίσθημα. Είδα τον κόσμο να κρατιέται από κάτι που έχουμε φτιάξει και να είναι ακριβώς όπως στις μακέτες. Αισθάνθηκα σαν να έχει μπει γκολ”.

Η Μαρία Κοκκίνου θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές σύγχρονες μορφές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, με σπουδές στο ΕΜΠ κατόπιν στο Λονδίνο.