Επαγγελματικά Θέματα

Επιστολή – 16 Σεπτεμβρίου 2011 – Νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Επιστολή – 16 Σεπτεμβρίου 2011

Νέος νόμος για τα αυθαίρετα

Α.Π. 44254                                                                              
Αθήνα 16 Σεπτεμβρίου 2011

 

Θέμα: Νέος νόμος για τα αυθαίρετα

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας στέλνουμε το πρακτικό της Βουλής: «ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ, ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΣΤ΄, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011» για το νόμο των αυθαιρέτων όπου “φαίνεται” ο ρόλος του κάθε βουλευτή, των κομμάτων, αλλά και του ΤΕΕ. Αξίζει να δείτε και τηλεοπτικώς τη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου, τον κ. Α. Κακλαμάνη πχ, πώς επεξεργάστηκε για μια ακόμη φορά την απαξία των διπλωματούχων, αλλά και πόσα πέτυχε εις βάρος των μηχανικών γενικώς.

Υπενθυμίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου  είναι  η επέτειος του σεισμού της Πάρνηθας με τους 134 νεκρούς, που δεν δίδαξε τι σημαίνει κίνδυνος από την αυθαιρεσία.

Από το σύνολο των παρατηρήσεων είναι βέβαιο ότι ο νέος νόμος δημιουργήθηκε και ψηφίστηκε κάτω από ένα ιδιαίτερο καθεστώς προχειρότητας και οικονομικής σκοπιμότητας. Προφανώς οι ελλείψεις και οι ασάφειες που περιλαμβάνει απαιτούν στους προσεχείς μήνες εξειδίκευση, διόρθωση και συμπλήρωση από τον τεχνικό κόσμο.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, πέραν του ορθού δρόμου κριτικής και αξιολόγησης του τρόπου που η πολιτεία μας νομοθετεί, έχει την ιδιαίτερη θεσμική υποχρέωση απέναντι στα Μέλη του να καλύψει και να εξειδικεύσει τις ελλείψεις και τις ασάφειες το νόμου στο βαθμό που είναι δυνατόν.

Συνεπώς, τις επόμενες μέρες θα προβληματιστούμε για την διαδικασία επεξεργασίας προτάσεων και λύσεων στα προβλήματα που θα ακολουθήσουν σχετικά με:  


-Τροποποιήσεις.

-Ερμηνεία διατάξεων.  

-Εξειδίκευση εντύπων και τυποποίηση αιτήσεων.  

-Υπολογισμό προστίμων.  

-Παρατηρήσεις αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.  

-Ευθύνες Μηχανικών.  

-Σύνταξη εκθέσεων.  

-Αμοιβές.  

-Πολεοδομικό σχεδιασμό.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ