Προηγούμενη σελίδα

Συνεδρίαση 12 Φεβρουαρίου2010, Βερολίνο

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΜΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΣΑΔΑΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο Βερολίνο στις 12 Φεβρουαρίου 2010 στην έδρα του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων Γερμανίας BAK (Bundesarchitektenkammer, Askanischerplatz 4, 10963 Berlin) πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώ -πων των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων (ACE-CAE) που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας της Θεματικής Ενότητας 2 “Procurement of Architectural Services” ως εκπρόσωποι των εθνικών οργανώσεων.
Παρόντες:
GEORG PENDL                                BAIK   Πρόεδρος
THOMAS MAILBAUM                        BAK                           
HANS GEORG BRUNNERT           BAK   
REGINA GONTHIER                        SIA
PAULA HUOTELIN                           SAFA
VINCENZO  PUGLIELLI                  CNAPPC
ANDRAS BORDAS                           MEK
PETER KLEINDIENST                    BDA VFA
ΘΕΜΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ                     ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Η εκπρόσωπος της Ρουμανίας Mariana Ionescu δεν παρευρέθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών στον τόπο αναχώρησης (Βουκουρέστι).

Η συνάντηση αυτή της Ομάδας Εργασίας είχε ως αντικείμενο τα  παρακάτω δύο θέματα :
1. To Eρωτηματολόγιο σχετικά με τις Δημόσιες Συμβάσεις στις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων (ACE-CAE) σε εφαρμογή της Οδηγίας 2004/18/ΕΕ.
Σελίδα 2

2. Οι Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί ως Σύστημα Ποιοτικής Επιλογής Αρχιτεκτονικών Υπηρεσιών.
Για το πρώτο θέμα δόθηκε παράταση στο θέμα συγκέντρωσης λεπτομερών πληροφοριών επειδή διαπιστώθηκε η σοβαρή καθυστέρηση συγκέντρωσης των απαντήσεων των Εθνικών Οργανώσεων των 27+2+2 χωρών-μελών [27 χώρες της ΕΕ + Ελβετία και Νορβηγία (του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου) + Τουρκία και Κροατία] του Συμβουλίου Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων (ACE-CAE)  στο σχετικό Ερωτηματολόγιο, παρά την παράταση που δόθηκε μέχρι το τέλος του παρελθόντος έτους 2009.
 Παρατήρηση ΘΣ : Ανάλογες καθυστερήσεις παρατηρούνται, δυστυχώς, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις λειτουργίας των οργάνων του ΣΕΑ.
Για το δεύτερο θέμα των Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών έγινε πρώτα η παρουσίαση από τον Πρόεδρο Georg Pendl σε συνεργασία μέ την Ελβετίδα εκπρόσωπο Regina Gonthier ενός συγκριτικού πίνακα κανονισμών προκύρηξης και διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών του Συμβουλίου Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων (ACE-CAE), του Ελβετικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (SIA) και της Διεθνούς Ενώσεως Αρχιτεκτόνων (UIA) .
Η εκτετεμένη διαλογική συζήτηση και brain storming πάνω στο θέμα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται λεπτομερέστερες υποδείξεις για την διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών πέρα από αυτές που προβλέπονται από τον σε ισχύ σήμερα Κανονισμό που εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση του Νοεμβρίου 2004.
Προς τούτο έγιναν αποδεκτά τα δύο προσαρτήματα τα οποία μας είχαν κοινοποιηθεί προ διετίας για εσωτερική κυκλοφορία μεταξύ των εκπροσώπων. Τα προσαρτήματα αυτά αφορούν τα παρακάτω θέματα :
1. Προσάρτημα Α (Annex A) « Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί –Λεπτομερής Οδηγία Εφαρμογής – Πρόγραμμα »
2. Προσάρτημα Β (Annex Β) «Κανόνες διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών »                                                                                                    
Παρακάτω περιλαμβάνονται  οι τίτλοι του σχετικού  brain storming αναφορικά με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν στην συνάντηση και πρόκειται να μας αποσταλούν μετά την αποδελτίωση τους:

Ορισμός του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
Δικαιώματα και υποχρεώσεις αγωνοθέτη και διαγωνιζομένων
Σελίδα 3
Είδη διαγωνισμών (ως προς το είδος και ως προς την συμμετοχή)
Τρόποι διεξαγωγής
Διακήρυξη
Προθεσμίες
Ισα δικαιώματα συμμετοχής
Κτιριολογικό πρόγραμμα
Σύνθεση κριτικής επιτροπής
Κριτήρια επιλογής
Διαφάνεια
Ανωνυμία
Βραβεία
Ενστάσεις
Πνευματικά δικαιώματα
Δημοσίευση αποτελεσμάτων
Ανάθεση  μελέτης
Αποζημίωση  σε περίπτωση μη ανάθεσης

Αποφασίστηκε η προσεχή συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της Θεματικής Ενό- τητας 2 “Procurement of Architectural Services” να διεξαχθεί στην Αθήνα τον Μάϊο ή αρχές Ιουνίου 2010.
Ζητήθηκε από τον Πρόεδρο Georg Pendl να αποσταλεί  προς τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ επίσημη πρόσκληση του με  την ακριβή  ημερομηνία  διοργάνωσης της συνάν- τησης αυτής.

ΘΕΜΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ
Αρχιτέκτων
Εκπρόσωπος ΣΑΔΑΣ

 

Συνημμένα (διατίθενται στη Γραμματεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ):
1.Οδηγός (Master Document) της Ομάδας Εργασίας της Θεματικής Ενότητας 2 “Procurement of Architectural Services του ΣΕΑ για την διεξαγωγή αρχιτεκτονικών                                   διαγωνισμών.
Ο παραπάνω Οδηγός, μετά μία τελική επεξεργασία στην προσεχή συνάντηση της Ομάδας Εργασίας, θα υποβληθεί για έγκριση από την Γενική Συνέλευση ΣΑΕ, ελπίζεται στην χειμερινή ΓΣ του 2010 πριν καταστεί ο επίσημος Οδηγός του Συμνουλίου .
2. Οδηγός Διακύρηξης Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών (Design Contest Notice).

 

 

Αρχή σελίδας