Περίληψη Εισήγησης

 

Τίτλος: Σύντομη παρουσίαση επίσημων κειμένων για την Εκπαίδευση και το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων – UIA και οφέλη από την υιοθέτηση τους

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων- UIA
Λίζα Σιόλα, Πρόεδρος
Μέλος του Συμβουλίου της UIA
Τηλ. 210-6434027
Fax 210-6459312
E mail:[email protected]

Περίληψη

Με την ιδιότητα της Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της UIA αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της UIA, θα αναφερθώ στα επίσημα κείμενα που έχει διαμορφώσει η UIA σε θέματα εκπαίδευσης και επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα και που έχουν γίνει αποδεκτά από όλα τα εθνικά κράτη μέλη του οργανισμού στις Γενικές Συνελεύσεις του 1999, 2002 και 2005. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα οφέλη που κάθε κράτος αποκομίζει από την υιοθέτηση των αρχών των επίσημων αυτών κειμένων στην νομοθεσία του και κατά την σύναψη διμερών ή πολυμερών συμφωνιών.

Εκπαίδευση

  • Η Χάρτα για την Εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα, που περιλαμβάνει τα αποδεκτά πρότυπα για την εκπαίδευση όπως αυτά έγιναν από κοινού δεκτά από την UNESCO και την UIA
  • το Πρωτόκολλο για τη δημιουργία του Συμβουλίου UNESCO-UIA για την αναγνώριση της συμβατότητας των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων σπουδών σε σχέση με τη Χάρτα για την εκπαίδευση UNESCO-UIA
  • Το πρωτόκολλο της αμοιβαίας αναγνώρισης των φορέων πιστοποίησης των πανεπιστημίων και του συστήματος αναγνώρισης της UNESCO-UIA, για τα εθνικά τμήματα που ήδη έχουν συστήματα αναγνώρισης-πιστοποίησης των αρχιτεκτονικών σπουδών

Επάγγελμα
Η UIA αποφάσισε να παίξει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώρισης των αναγκαίων χαρακτηριστικών του επαγγέλματος και των ικανοτήτων των αρχιτεκτόνων, εξασφαλίζοντας την φερεγγυότητα των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών. Η UIA υπερασπίζεται την άποψη ότι οι διεθνείς και κρατικοί φορείς που παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ειδική φύση της αρχιτεκτονικής και του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος. Η αρχιτεκτονική διαμορφώνει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ενώ παράλληλα δημιουργεί την πολιτιστική κληρονομιά του μέλλοντος της κοινωνίας. Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απλή εμπορική ανταλλαγή. Οι αρχιτέκτονες είναι υπεύθυνοι για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την πολιτιστική έκφραση του δομημένου περιβάλλοντος της κοινωνίας στο χώρο, στη μορφή και στο ιστορικό περιεχόμενο. Πρέπει επίσης να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον σε θέματα υγείας, ασφάλειας και άνετης διαβίωσης.
Σχετικό: Σύμφωνο με τα Προτεινόμενα διεθνή Πρότυπα για την Άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, Κατευθυντήριες οδηγίες
Ευχαριστώ

Λίζα Σιόλα
Πρόεδρος Ελλ. Τμήματος της UIA

 

Εισήγηση

 

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων- UIA
Λίζα Σιόλα, Πρόεδρος
Μέλος του Συμβουλίου της UIA
Τηλ. 210-6434027
Fax 210-6459312
E mail:[email protected]

Αθήνα 24 Φεβρουαρίου 2007

Συμμετοχή στην Ημερίδα ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ με θέμα
«Πολιτικές για την Αρχιτεκτονική και το Αστικό Περιβάλλον στην Ελλάδα»

Ονομάζομαι Λίζα Σιόλα, είμαι αρχιτέκτων – πολεοδόμος και στην ημερίδα αυτή εκπροσωπώ το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων-UIA. Είμαι παράλληλα εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου της UIA και μέλος της Commission Άσκησης του Επαγγέλματος και της Επιτροπής Όραμα και Στρατηγική.

Θέμα Εισήγησης : Σύντομη παρουσίαση επίσημων κειμένων για την Εκπαίδευση και το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων – UIA και οφέλη από την υιοθέτηση τους

Λόγω του σύντομου του χρόνου ομιλίας που διαθέτω, δεν θα σας παρουσιάσω την UIA. Πιστεύω ότι όλοι γνωρίζετε σε γενικές γραμμές την οργάνωση αυτή. Πιθανόν όμως να μην γνωρίζετε ότι η UIA δεν είναι πλέον μόνον ο καταξιωμένος διαχειριστής των Διεθνών Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και οργανωτής των Παγκόσμιων Συνεδρίων Αρχιτεκτονικής. Λόγω της διεθνούς συγκυρίας και των νέων συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος λόγω παγκοσμιοποίησης, αναλάβε πρωτοβουλίες ως επίσημος συνομιλητής και εκπρόσωπος των αρχιτεκτόνων στους διεθνείς φορείς που επηρεάζουν εμμέσως ή αμέσως την διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO, τα Ηνωμένα Έθνη κλπ. Έχει συνάψει επίσης συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τους ισχυρούς περιφερειακούς οργανισμούς που εκπροσωπούν το επάγγελμα όπως το Συμβούλιου Αρχιτεκτόνων της Ευρώπης, η Ομοσπονδία των Παναμερικανικών Συλλόγων Αρχιτεκτόνων κλπ. Ως αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων αυτών σας αναφέρω το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ACE συμμετέχει προσωπικά ή μέσω νομικού συμβούλου στα όργανα που διαμορφώνουν τα επίσημα κείμενα.

Το προσωπικό μου ενδιαφέρον για συμμετοχή στις διεθνείς σχέσεις προέκυψε αρκετά χρόνια πριν, έπειτα από την προσωπική εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην χώρα μας δεν προέρχονται μόνον από τον μη καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ των μηχανικών που ταλαιπώρησε χρόνια τους επαγγελματικούς μας συλλόγους, αλλά κυρίως από την τάση υποβάθμισης των σπουδών, την ανωτατοποίηση των τετραετούς φοίτησης υπομηχανικών και την υποχρέωση της χώρας μας να υπακούει σε συμφωνίες που διαμορφώνονται είτε από την Ε.Ε. ή τον Π.Ο.Ε.  Στην χώρα μας δεν λειτουργεί η τριμερής μόνιμη συνεργασία ως θα όφειλε μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που είναι οι επαγγελματικοί σύλλογοι, τα πανεπιστήμια και τα αρμόδια υπουργεία. Οι συμφωνίες αυτές υπογράφονται από τα αρμόδια κατά περίπτωση υπουργεία εμπορίου ή παιδείας, χωρίς την ανάμειξη των δύο άλλων πλευρών. Και επειδή είμαι κατά της εσωστρέφειας, πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε φορέα που μπορεί να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις.

Η UIA αποφάσισε να παίξει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώρισης των αναγκαίων χαρακτηριστικών του επαγγέλματος και των ικανοτήτων των αρχιτεκτόνων στα πλαίσια λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, εξασφαλίζοντας την φερεγγυότητα των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών. Δημιούργησε δύο παράλληλους και συνεργαζόμενους μηχανισμούς που έχουν ως αντικείμενο την διατύπωση των επίσημων κειμένων που διατυπώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για Εκπαίδευση και Επάγγελμα και τα κείμενα αυτά έχουν γίνει παμψηφεί αποδεκτά από όλα τα εθνικά τμήματα της UIA στις Γενικές Συνελεύσεις του 1999, 2002 και 2005.

Το ενδιαφέρον της UIA για τη δημιουργία προτεινόμενων προτύπων για το επάγγελμα, προέρχεται από την όλο ένα αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση της άσκησης της αρχιτεκτονικής που απορρέει από την Συμφωνία της GATTS, με βάση την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί σταδιακή απελευθέρωση του εμπορίου των υπηρεσιών μέσω κατάργησης των περιορισμών της ελεύθερης διακίνησης. Η GATTS ανέθεσε στο Συμβούλιο του Εμπορίου των Υπηρεσιών την υποχρέωση διατύπωσης μέτρων σχετικών με τις απαιτούμενες ποιοτικές προϋποθέσεις, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον τρόπο απόκτησης της άδειας άσκησης, που να στηρίζονται σε αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια χωρίς να δημιουργούν εμπόδια στο εμπόριο των υπηρεσιών. Τα διεθνή πρότυπα που διαμορφώνουν κατά περίπτωση οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να είναι συμβατά προς αυτά τα χαρακτηριστικά, λόγω των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι συνυπογράφουσες  την GATTS χώρες.

Το γεγονός αυτό έδωσε στην UIA την ευκαιρία να παίξει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία διαμόρφωσης των αναγκαίων χαρακτηριστικών του επαγγέλματος και των ικανοτήτων των αρχιτεκτόνων, με στόχο την στήριξη του ρόλου του αρχιτέκτονα, χωρίς να καταστρατηγούνται οι προϋποθέσεις της GATTS. Η UIA υπερασπίζεται την άποψη ότι οι διεθνείς και κρατικοί φορείς που παίρνουν αποφάσεις, πρέπει να συνειδητοποιήσουν την ειδική φύση της αρχιτεκτονικής και του αρχιτεκτονικού επαγγέλματος. Η αρχιτεκτονική διαμορφώνει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ενώ παράλληλα δημιουργεί την πολιτιστική κληρονομιά του μέλλοντος της κοινωνίας. Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απλή εμπορική ανταλλαγή. Οι αρχιτέκτονες είναι υπεύθυνοι για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την πολιτιστική έκφραση του δομημένου περιβάλλοντος της κοινωνίας στο χώρο, στη μορφή και στο ιστορικό περιεχόμενο. Πρέπει επίσης να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον σε θέματα υγείας, ασφάλειας και άνετης διαβίωσης.

Η UIA ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα που ρυθμίζουν το επάγγελμα να υιοθετήσουν τα επίσημα κείμενα σαν βάση αναθεώρησης, κάνοντας τις αναγκαίες προσαρμογές στην εθνική νομοθεσία, καθώς και ως βάση των Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης. Στις προθέσεις της UIA να προμηθεύσουν τις κυβερνήσεις έναν πρακτικό οδηγό, όταν πραγματεύονται διεθνείς συνθήκες αμοιβαίας αναγνώρισης των αρχιτεκτονικών υπηρεσιών.

Ποια είναι τα επίσημα κείμενα
Εκπαίδευση

  • Η Χάρτα UNESCO – UIA για την Εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα,
  • Το πρωτόκολλο για την δημιουργία του Συμβουλίου UNESCO-UIA για την αναγνώριση της συμβατότητας των αρχιτεκτονικών προγραμμάτων σπουδών με τη Χάρτα για την εκπαίδευση UNESCO-UIA.
  • Το πρωτόκολλο της αμοιβαίας αναγνώρισης των φορέων πιστοποίησης των πανεπιστημίων και του συστήματος αναγνώρισης της UNESCO-UIA, για τα εθνικά τμήματα που ήδη έχουν συστήματα αναγνώρισης-πιστοποίησης των αρχιτεκτονικών σπουδών

Επάγγελμα
Σχετικό: Σύμφωνο με τα Προτεινόμενα διεθνή Πρότυπα για την Άσκηση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα, με τις Κατευθυντήριες οδηγίες που το ερμηνεύουν. Το Σύμφωνο είναι ένα συμβουλευτικό κείμενο αποτέλεσμα της διεθνούς συνεργασίας πάνω στη διατύπωση των αντικειμενικών προτύπων και επαγγελματικών πρακτικών που υπηρετεί με τον καλλίτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον, προσδιορίζει την καλλίτερη άσκηση του επαγγέλματος και εκφράζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που το ίδιο το επάγγελμα προϋποθέτει. Βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα με τον ορισμό του αρχιτέκτονα με βάση τα 13 σημεία της ντιρεκτίβας του 1985.

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας εν συντομία κατά τα επίσημα αυτά κείμενα
Το πρόσωπο που:

  • έχει ακολουθήσει εκπαίδευση 5 πλήρων ετών σε πιστοποιημένο πανεπιστήμιο με πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών,
  • που έχει συμπληρώσει δύο χρόνια πρακτικής άσκησης μετά το πέρας των σπουδών, με δυνατότητα χρήσης ευέλικτων κριτηρίων σύγκρισης
  • έχει περάσει με επιτυχία μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης σχετική εξέταση ώστε να εγγραφεί σε επίσημους καταλόγους.

Τι έχει κάνει το ελληνικό τμήμα; Έχει συμμετάσχει στην διαμόρφωση τους, τα παρουσίασε στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, στον ΣΑΘ, και στα πλαίσια ενημέρωσης όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα κοινοποίησε σε όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής. Οργανώθηκε επίσης στο ΤΕΕ συνάντηση ενημέρωσης όλων των Προέδρων των αρχιτεκτονικών σχολών, στην οποία δυστυχώς μόνον η Σχολή Αρχιτεκτόνων της Θράκης ανταποκρίθηκε.

Σήμερα, ως εθνικό τμήμα, με επιστολή του Προέδρου της UIA, έχουμε την υποχρέωση να κοινοποιήσουμε εκ νέου τα επίσημα κείμενα της εκπαίδευσης σε όλες τις σχολές αρχιτεκτονικής αλλά και το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με απόφαση της Commission της Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο βάρος στα σχετικά συνοδευτικά κείμενα δίνεται στο γεγονός της βασικής απαίτησης των 5 συνεχών σπουδών και στους κινδύνους που προκύπτουν από την εφαρμογή των αρχών της Bologna, στις οποίες αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη υιοθετήσει. Βασική επισήμανση των κειμένων αυτών είναι ότι, ακόμη και αν υπάρχουν σε πανεπιστήμια δύο κύκλοι σπουδών, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται οποιοδήποτε δίπλωμα πρώτου βαθμού, δεδομένης της αντιμετώπισης των δύο κύκλων σαν ενιαία διαδικασία εκπαίδευσης του αρχιτέκτονα.

Πιστεύοντας ότι κατάφερα να δώσω την εικόνα και τις αρχές των επίσημων κειμένων, θα ήθελα κατ΄αρχήν ζητήσω από τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ να τα «κρεμάσει» στην ιστοσελίδα του, ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμα προς αξιοποίηση. Μπορεί να μην έχουμε προς το παρόν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια για την διεθνή άσκηση του επαγγέλματος, όμως έχουμε μερικά πολύ βασικά όπως είναι η διάρκεια των σπουδών, η ποιότητα της εκπαίδευσης, η εγγραφή σε επίσημους καταλόγους μετά από εξέταση. Θα πρέπει να τα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, να τα προβάλουμε ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την διεθνή αναγνώριση των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, προσβλέποντας πάντα για ένα καλλίτερο μέλλον.

Λίζα Σιόλα

Ελληνικό Εθνικό Τμήμα
Μέλος του Συμβουλίου
Διευθύνσεις τριών Προγραμμάτων

  • Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Διεθνές Πρόγραμμα, Διευθυντής: Νίκος Φιντικάκης

  • Χώροι Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

Διεθνές Πρόγραμμα, Διευθυντής: Γιάννης Μιχαήλ

  • Αρχιτεκτονική και Τουρισμός

Περιφερειακό Πρόγραμμα, Διευθύντρια Γιάννα Μήτσου
Συμμετοχή στις Επιτροπές και Προγράμματα

  • Το Επάγγελμα του Αρχιτέκτονα
  • Vision and Strategy
  • Χώροι Δημόσιας Υγείας
  • Μεσαίες Πόλεις και Παγκόσμια Αστικοποίηση
  • Αρχιτεκτονική για Όλους
  • Εκπαίδευση του Αρχιτέκτονα

Ελληνικό Εθνικό Τμήμα: Έδρα Διεθνείς Σχέσεις ΤΕΕ
Γραμματέας: Βαρβάρα Σαββίδη
Μέλη:
Λίζα Σιόλα, Πρόεδρος
Νίκος Φιντικάκης
Κυριάκος Πιπίνης
Γιάννης Μιχαήλ
Ρέλια Παναγιωτοπούλου
Γιάννα Μήτσου, με έδρα την Καβάλα
Μήτση Βαλασσά, με έδρα τον Βόλο
Φανή Βαβύλη, με έδρα την Θεσσαλονίκη
Συμμετέχουν επίσης:
Βασίλης Σγούτας, πρώην Πρόεδρος UIA
Και οι κατά περίπτωση σύνδεσμοι με ΔΕ του ΤΕΕ

  • Νίκος Μπανιάς
  • Βιβή Μπάτσου
  • Κώστας Κρεμαλής

 

 


Αρχή σελίδας