Συνάντηση εργασίας ΤΕΕ - ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 9.9.2003



ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 9.9.2003

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΕΕ - ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Όλα τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους αρχιτέκτονες και γενικότερα τους διπλωματούχους μηχανικούς της χώρας, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας του προέδρου του ΤΕΕ με το προεδρείο του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Ν. Δεσποτίδης, μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ και μέλη των ειδικών Επιστημονικών Επιτροπών Αρχιτεκτόνων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος έκανε μια εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ή σχεδιάζει να αναλάβει το ΤΕΕ αυτή την περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας για τους μηχανικούς, αλλά και το κοινωνικό σύνολο, εξαγγέλλονται και επιχειρείται να προωθηθούν προς νομοθετική ρύθμιση, χωρίς τον οφειλόμενο διάλογο με τους φορείς των μηχανικών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του επονομαζόμενου «πολυνομοσχεδίου» που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, για το οποίο έχουν γίνει πολλές δηλώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου -αρκετές από αυτές αντιφατικές- και το οποίο κατά δήλωση θα εισαχθεί ως το τέλος του μήνα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Κοινή άποψη του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ είναι ότι ένα τέτοιο «πολυνομοσχέδιο» δεν μπορεί να μην γίνει αντικείμενο ενδελεχούς προηγούμενης συζήτησης με τον τεχνικό κόσμο.

Πολύ περισσότερο όταν οι διατάξεις του αναφέρονται στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων (σταθερά επαναλαμβανόμενες τις παραμονές των βουλευτικές εκλογών), στην ιδιωτική πολεοδόμηση, την οργάνωση και λειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων, τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας και τις ευθύνες των μηχανικών κ.α. και καθίσταται πρόδηλο ότι τόσο σημαντικά ζητήματα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά.

Ιδιαίτερη και εκτενής συζήτηση έγινε και για το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων των Πολυτεχνικών Σχολών με το master των αντίστοιχων σχολών του εξωτερικού. Κοινή θέση του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ είναι ότι θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου, η οποία έχει περιληφθεί στο σχέδιο νόμου «για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Μεταπτυχιακών Σπουδών και της Πανεπιστημιακής έρευνας».

Τέλος, μια σειρά θέματα που αναφέρονται στις σχέσεις και τη συνεργασία του ΤΕΕ με τον ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ και τους άλλους συλλογικούς φορείς των μηχανικών, τέθηκαν στο «τραπέζι» της συζήτησης και αποφασίστηκε να προωθηθούν άμεσα.


Αρχή σελίδας