Περίληψη Εισήγησης

 

Τίτλος: Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός EUROPAN

 

Περίληψη ομιλίας της κας Ιωάννας ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ
γραμματέως του EUROPEAN-HELLAS στην περίοδο 1994-2001

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUROPAN
Η ομιλία αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή του EUROPAN στην Ευρώπη και την χώρα μας. Παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με το Οργανωτικό Σχήμα, τους φορείς που το στηρίζουν, τη Χάρτα που έχει απογραφεί από τα κράτη μέλη που συμμετέχουν.
Γίνεται αναφορά στην θεματολογία που ακολούθησε ο θεσμός στη διάρκεια της 20ετούς πορείας του στους στόχους που θέτει και στους προβληματισμούς που αναπτύσσει κάθε φορά σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα των πόλεων και οι κίνδυνοι που τις απειλούν.
Επιχειρείται μία κριτική αξιολόγηση του θεσμού μέσα από την εμπειρία της ομιλήτριας που διετέλεσε Γραμματεύς EUROΡΑΝ επί (7) συνεχή χρόνια και παρακολούθησε την εξέλιξη τριών τέτοιων διαγωνισμών.
Περιγράφονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετώπισε το Πρόγραμμα κυρίως στο μέρος που αφορά στις ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των βραβευμένων μελετών λόγω της αδυναμίας των Δήμων να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους αλλά και των δύσβατων διαδικασιών που απαιτούνται κάθε φορά.
Τέλος περιλαμβάνονται προτάσεις για την άρση των εμποδίων και την ανάγκη εμπλοκής εκ νέου της χώρας μας στο Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών EUROPAN δίνοντας στους νέους αρχιτέκτονες την ευκαιρία και τη ΧΑΡΑ της συμμετοχής και στις πόλεις μας τα μηνύματα που είναι αναγκαία ώστε να σταματήσει η υποβάθμισή τους.

 

 


Αρχή σελίδας