Προηγούμενη σελίδα

Προκήρυξη 5ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου Σ.Α.Ν.Α.

 

Προκήρυξη:

5ης Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου Σ.Α.Ν.Α.
Θέμα: «Η Αρχιτεκτονική ως πολιτισμική αξία και δράση»



 

5Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

Παράταση προθεσμιών υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.

Η οργανωτική επιτροπή της 5ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου

του ΣΑΝΑ ανακοινώνει ότι, μετά από απαίτηση πολλών συναδέλφων που θέλουν να συμμετάσχουν στην έκθεση, δίδεται παράταση στις προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος ως εξής:

1) Η υποβολή επιστολών εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρατείνεται έως τις 30 Ιουλίου 2005.

2) Η υποβολή τεύχους σε μέγεθος Α3, όπου θα περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο κρίνει ο μελετητής παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2005.

Πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου, Τριών Ναυάρχων 40,τηλ.: 2610-310478 ή στη συν. Αγγελική Τσονάκα ,τηλ.6944-907.249. Η προκήρυξη και το Δελτίο Συμμετοχής είναι προσβάσιμα και από την ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ : www.sadas-pea.gr

 


Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας ανακοινώνει την πραγματοποίηση στην Πάτρα τον Νοέμβριο του 2006 της 5ης Πανελλήνιας Έκθεσης Αρχιτεκτονικού Έργου,

με θέμα «Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

Η Έκθεση του Σ.Α.Ν.Α. έχει ήδη αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και ευρύτατη απήχηση στους συναδέλφους και το κοινό. Η 5η Έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτει χρονικά με τις εκδηλώσεις της Πάτρας «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το έτος 2006 και έχει ως στόχο να αναδείξει την καθοριστική συμβολή της αρχιτεκτονικής στην πολιτισμική ανάπτυξη ανθρώπων και τόπων.

Είναι προφανές ότι στην συνείδηση της σημερινής ελληνικής κοινωνίας, αλλά και των κάθε επιπέδου ιθυνόντων, η πολιτισμική διάσταση της αρχιτεκτονικής είναι ασαφής και, ως εκ τούτου, υποβαθμισμένη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η αρχιτεκτονική είναι απούσα από όλες τις διαδικασίες, που καθορίζουν την εξέλιξη της διαχεόμενης ελληνικής πόλης, αλλά και της υπαίθρου. Οι συνέπειες αυτής της συνθήκης έχουν επιπτώσεις σέ όλες της όψεις του κοινωνικού βίου, από την καθήλωση τομέων οικονομικής ανάπτυξης ώς την ποιότητα της καθημερινής ζωής .

Στη σημερινή πολυδιάστατη πραγματικότητα ο αρχιτέκτονας καλείται να διατυπώσει αρχιτεκτονικό λόγο, διαχειριζόμενος ταυτόχρονα ζητήματα οικονομίας, πολιτικής, μνήμης, ηθικής, ιστορίας, επικοινωνίας, τεχνολογίας και περιβάλλοντος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους αρχιτέκτονες να παρουσιάσουν το έργο τους και να διατυπώσουν θέσεις, συμβάλλοντας σε διάλογο γιά την πολιτισμική διάσταση της αρχιτεκτονικής σήμερα.

Ζητούνται αρχιτεκτονικές προτάσεις της περιόδου 2001-2006, που ανταποκρίνονται στην θεώρηση της αρχιτεκτονικής ως πολιτισμικής αξίας ή/και ως πολιτισμικής δήλωσης και εμπίπτουν στις εξής γενικές κατηγορίες:

  1. Πραγματοποιημένα έργα (ολοκληρωμένα κατά τον χρόνο της έκθεσης, Νοέμβριος 2006).
  2. Σχεδιαστικές προτάσεις που συντάχθηκαν μετά από ανάθεση. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μελέτες που υποβλήθηκαν σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς και μπορούν να ενταχθούν και Διπλωματικές Εργασίες προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου.
  3. Σχεδιαστικές προτάσεις με καινοτόμο ή ερευνητικό χαρακτήρα, που συντάχθηκαν μετά από ανάθεση ή με πρωτοβουλία του αρχιτέκτονα. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν και Φοιτητικές Εργασίες προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου.
  4. Προτάσεις για αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις και δράσεις σε ανοικτό η κλειστό χώρο. Προβλέπεται η παρουσίαση τους με πρόσφορα μέσα αναπαράστασης στα πλαίσια της έκθεσης. Προς το παρόν δεν έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προτάσεων. Στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν και Φοιτητικές Εργασίες προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου.

Ενδεικτικά -και χωρίς τα παρακάτω να αποτελούν περιορισμό - μπορούν να υποβληθούν προτάσεις που να ανταποκρίνονται στα εξής ζητήματα:

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και οι πολιτισμικές διαστάσεις της κατοικίας.

Χώροι κατοικίας (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εστίες, ξενοδοχεία)

Με ποιόν τρόπο συμβάλλει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στην ποιότητα του καθημερινού ατομικού και συλλογικού βίου; Πώς σκιαγραφούνται μέσα από την αρχιτεκτονική, θέσεις γύρω από την τρέχουσα πραγματικότητα, αλλά και τον επιθυμητό χαρακτήρα, της σύγχρονης κατοίκησης; Ζητήματα εξατομίκευσης και μαζικότητας στην σύγχρονη κατοικία, ως μεμονωμένο κτίσμα και ως συστατικό της πόλης.

Ο εργασιακός χώρος και η πολιτισμική διάσταση της παραγωγής για τον εργαζόμενο και τον πελάτη

Χώροι εργασίας και παραγωγής (γραφεία, εργοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις παραγωγής, κτήρια υπηρεσιών, κτήρια πρόνοιας, κλπ )

Τι δηλώνει ο σχεδιασμός ενός εργασιακού χώρου για την σύγχρονη παραγωγική διαδικασία;

Πώς ένας χώρος παραγωγής συσχετίζεται με τον δημόσιο χώρο και γιατί; Πώς ανταποκρίνεται ένα κτήριο γραφείων στον προσανατολισμό της παραγωγής, την διάρθρωση της ιεραρχίας, την εξειδίκευση, την σχέση με τον πελάτη και την κοινωνία; Πώς μπορεί να εκφρασθεί χωρικά μια θέση ως προς τον υλικό πολιτισμό, τον πολιτισμό της ανταλλαγής, της επικοινωνίας; Ζητήματα κλίμακας, ασφάλειας, οικολογίας.

Ιδιωτικός χώρος/κοινωνικός βίος: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τον ελεύθερο χρόνο.

Χώροι κατανάλωσης και αναψυχής (εμπορικά κέντρα, χώροι εστίασης και διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα, συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων, ξενοδοχεία, κλπ )

Πώς σχεδιάζεται ένας χώρος αναψυχής με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτισμικής ενεργοποίησης; Μπορεί το εμπορικό κατάστημα ή το ξενοδοχείο να αποτελέσει, εκτός από χώρο κατανάλωσης, αφορμή για πολιτισμική ανταλλαγή; Ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου χώρου θεαμάτων ή εκθέσεων συμμετέχει στην ίδια την πολιτισμική διαδικασία την οποία καλείται να στεγάσει; Ποιά άποψη εκφράζει για την σύγχρονη έννοια τηςάθλησης και του θεάματος ο σχεδιασμός αθλητικών εγκαταστάσεων;

Κοινόχρηστος χώρος /δημόσιος βίος: Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τη διοίκηση, πολιτισμό, την πρόνοια και την εκπαίδευση

Αν η αρχιτεκτονική είναι η συλλογική έκφραση των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών τάσεων πώς ένα σύγχρονο δημαρχείο, ένα δικαστήριο, ένα κτήριο διοίκησης, πολιτισμού, πρόνοιας ή εκπαίδευσης ανταποκρίνεται στις σημερινές πολιτισμικές συνθήκες ;

Το αστικό περιβάλλον ως πολιτισμικό αποτύπωμα

Ζητήματα δημόσιου χώρου

Πώς ο σχεδιασμός των αστικών υποδομών και του δημόσιου χώρου , ο αστικός σχεδιασμός εν γένει, απαντά σε ζητήματα όπως η μνήμη της πόλης, η δυναμική της ανάπτυξης, η ποιότητα, η δημιουργία ταυτότητας, ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, η σχέση με το φυσικό τοπίο, η επικοινωνία; Ζητήματα διάρκειας και προσωρινής τροποποίησης του δημόσιου χώρου.

Κάθε Αρχιτέκτονας ή ομάδα Αρχιτεκτόνων μπορεί να συμμετάσχει στην έκθεση με 3 το πολύ έργα , από όλες τις προηγούμενες κατηγορίες. Φοιτητικές εργασίες, γίνονται δεκτές, με την προϋπόθεση έγγραφης συγκατάθεσης από τον αρμόδιο καθηγητή.

Αποκλείονται έργα που έχουν εκτεθεί σε προηγούμενες εκθέσεις του Σ.Α.Ν.Α.

Για την πραγματοποίηση της 5ης Πανελλήνιας Έκθεσης προσκαλούνται οι αρχιτέκτονες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή να αποστείλουν:

Α. Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2005

που θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και λοιπά στοιχεία επικοινωνίας και ενδεικτικούς τίτλους έργων, ανά κατηγορία, στο FAX 2610-310478 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] . (όλα τα στοιχεία συμπληρώνονται στο ειδικό Δελτίο Συμμετοχής που ακολουθεί την προκήρυξη).

Β. Τεύχος σε μέγεθος Α3 το αργότερο μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2005

που θα περιλαμβάνει σχέδια, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο κρίνει ο μελετητής ότι διευκολύνει την κατανόηση του έργου του.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να αναδεικνύεται σε κείμενο έκτασης έως 200 λέξεων η ενεργητική πολιτισμική συμβολή/ επίπτωση του υποβαλλόμενου έργου, δηλαδή με ποιον ιδιαίτερο τρόπο αυτό προσεγγίζει και ανταποκρίνεται στο γενικό θέμα της έκθεσης.

Τριμελής Επιτροπή, που αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Αλέξανδρο Τομπάζη, Ηλία Κωνσταντόπουλο, Ανδρέα Κούρκουλα, θα επιλέξει τα έργα τα οποία τελικά θα εκτεθούν.

Στη συνέχεια η οργανωτική επιτροπή θα ενημερώσει τους συναδέλφους για τον τόπο παρουσίασης των έργων που θα επιλεγούν καθώς και για το υλικό που θα πρέπει να αποσταλεί για τον κατάλογο της έκθεσης.

Το υλικό αυτό θα πρέπει να είναι στα γραφεία του Σ.Α.Ν.Α. (Τριών Ναυάρχων 40, Τ.Κ. 262 22, Πάτρα), μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2006.

Πληροφορίες :στα γραφεία του συλλόγου Τριών Ναυάρχων 40, τηλ.: 2610 310478 ή στην συν. Αγγελική Τσονάκα τηλ: 6944907249.

Η προκήρυξη και το Δελτίο Συμμετοχής είναι προσβάσιμα και από την ιστοσελίδα του ΣΑΔΑΣ www.sadas-pea.gr



ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΤΡΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006

 

«Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

 

ΟΝΟΜΑ................................................................................................................................................

ΕΠΩΝΥΜΟ...........................................................................................................................................

ΦΟΡΕΑΣ...............................................................................................................................................

Δ/ΝΣΗ....................................................................................................................................................

ΠΟΛΗ....................................................................................................................................................

ΤΗΛ........................................................................................................................................................

FAX..............................e-mail................................................................................................................

Επιθυμώ να συμμετάσχω στην παραπάνω έκθεση με τα εξής έργα:

Τίτλοι έργων:

1..........................................................................................................................................................

2..........................................................................................................................................................

3..........................................................................................................................................................

 

σημειώστε τον αριθμό του κάθε έργου στο αντίστοιχο κουτάκι.

 

 
Πραγματοποιημένα
Από ανάθεση
ερευνητικού
χαρακτήρα
εγκαταστάσεις
ή δράσεις
Χώροι κατοικίας        
Χώροι εργασίας και παραγωγής        
Χώροι κατανάλωσης και αναψυχής        
Δημόσια κτίρια        
Αστικές επεμβάσεις        

 

Ημερομηνία

 

Υπογραφή

 

Αρχή σελίδας