H "Όαση" του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη

 

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει την τύχη να περιλαμβάνει στην αρχιτεκτονική κληρονομιά της δύο σημαντικά κτίρια της νεώτερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, έργα του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη: το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (1965-1966) και το κτίριο της «Όασης» που σχεδιάστηκε αργότερα (1971).

Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι το δεύτερο από τα κτίρια που κοσμούν την πόλη και έχουν υπερτοπική αρχιτεκτονική εμβέλεια κινδυνεύει από επεμβάσεις ανάρμοστες προς τη μορφή και τον χαρακτήρα του ως αναψυκτηρίου ανοικτού στον υπαίθριο χώρο της πλατείας στην οποία αναφέρεται.

Αν και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης απέρριψε στις 15.04.2003 την πρόταση εγκλωβισμού του αναψυκτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου σε γυάλινο κλωβό, η ανησυχία μας για τη διάσωση του κτιρίου και του δημόσιου χαρακτήρα της πλατείας παραμένει.

Γι' αυτό ζητάμε να ενεργοποιηθεί αμέσως η εκκρεμούσα πρόταση χαρακτηρισμού από την 6η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων της «Όασης» και του περιβάλλοντος χώρου ως διατηρητέων μνημείων. Μέχρι τη λήξη της διαδικασίας δε μπορεί να υπάρξει καμιά πρόταση επέμβασης, πολύ περισσότερο επέμβαση, καθώς η συμβατότητά τους με το κτίριο και την πλατεία θα πρέπει να αξιολογηθεί σύμφωνα με το σκεπτικό και την απόφαση χαρακτηρισμού.

Καλούμε τον Δήμο Ιωαννιτών, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτίριο, να πράξει σύμφωνα με τις αρχές προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος.

Αρχή σελίδας