Προηγούμενη σελίδα

Έκθεση Προέδρου Μόνιμης Επιτροπής 2

 

Προς: Την Γενική Συνέλευση ACE
Από: John Wright, Πρόεδρο PC2
Ημερομηνία: 15.10.04
Σχετ: Έκθεση του Προέδρου, PC2 (θέμα 7 της ημερήσιας διάταξης)

Πραγματοποιήθηκαν δύο συνεδριάσεις της PC2 από την τελευταία συνέλευση, στην Αθήνα (4 Ιουνίου) και τις Βρυξέλλες (17 Ιουνίου). Τα πρακτικά και των δύο συνελεύσεων έχουν ήδη δημοσιευθεί.

Κύρια σημεία

  1. Υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία αυτής της Οδηγίας, και δεδομένου ότι είναι μια από τις προτεραιότητες για την προεδρία του Leopoldo Freyrie, η εργασία πολλών από τις Ομάδες Εργασίας της PC2 έχει επαναπροσανατολιστεί προς την παροχή των διαφόρων στοιχείων της απάντησής μας στην προτεινόμενη Οδηγία για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά (SIM)

Μετά από τη νομική αξιολόγηση του σχεδίου Οδηγίας από το LARG, η Ομάδα Εργασίας SIM έχει ταξινομήσει

  • Τα στοιχεία της πρότασης που είναι πιθανό να εγκριθούν από το ACE,
  • Τα στοιχεία της πρότασης που αποτελούν πρόκληση για το ACE (ή εκείνα που επιδιώκουμε διευκρίνιση) και τελικά
  • Τα μέτρα υπέρ του ανταγωνισμού που το ACE παίρνει ή προτείνει να ληφθούν με σκοπό, προωθώντας την μεγαλύτερη διακρατική μετακίνηση, να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και να επιτύχει τη μεγαλύτερη σύγκλιση.

Ένα χωριστό θέμα της ημερήσιας διάταξης (4.2.3) καλεί τη Γενική Συνέλευση να εξετάσει και να υιοθετήσει ένα σχέδιο θέσεων του ACE για αυτήν την Οδηγία.

Μερικές από τις εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας που ασχολούνται συγκεκριμένα με τα στοιχεία της ημερήσιας διάταξης SIM (εγγύηση ποιότητας, Πολιτική Ανταγωνισμού – διαφήμιση, μορφές άσκησης και κόστος συστημάτων πληροφοριών, καθώς επίσης και Εγγραφή / χορήγηση αδειών.

Έχουν οριστεί επίσης εισηγητές για να αναπτύξουν εκείνους τους τομείς της Οδηγίας που δεν καλύπτονται από τις υφιστάμενες Ομάδες Εργασίας π.χ. Επαγγελματική ασφάλεια αποζημίωσης [ PII ] (J Ketelaer), Επίλυση διαφορών & Κώδικες Δεοντολογίας (Η Lloyd) και Ρόλος των Επαγγελματικών Οργανώσεων (C Bucher) (βλ. πρακτικά της συνεδρίασης SIM που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Σεπτεμβρίου).

  1. Εγγύηση ποιότητας (θέμα 7.1 ημερήσιας διάταξης)
  2. Το κέντρο της εργασίας του Michel Proces θα κινηθεί τώρα προς τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης ενός Ευρωπαϊκού Χάρτη Ποιότητας για τους αρχιτέκτονες, ανταποκρινόμενοι σε ένα από τα στοιχεία σύγκλισης της Οδηγίας SIM.

  3. Πολιτική ανταγωνισμού (θέμα 7.2 ημερήσιας διάταξης)
  4. Αυτή η Ομάδα Εργασίας έχει αναθεωρήσει την Πολιτική Ανταγωνισμού του ACE όσον αφορά εκείνα τα στοιχεία που αφορούν την Οδηγία SIM. Προτείνει να επικυρωθούν οι τρέχουσες πολιτικές του ACE για τη διαφήμιση και τις μορφές άσκησης, προσθέτοντας μερικά παραδείγματα στα προηγούμενα.

    Ο Wolfgang Haack θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τα συμπεράσματα ενός πρόσφατου εμπιστευτικού ερωτηματολογίου σχετικά με το κόστος των συστημάτων πληροφοριών. Έχει αναλύσει τις απαντήσεις και θα κάνει μια σύντομη περίληψη, αλλά καμία σύσταση σε αυτή τη φάση.

    Πραγματοποιήσαμε μία συνεδρίαση και σε συνέχεια συζητήσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και πρέπει να αναπτύξουμε μια πολιτική που να αντανακλά, αφ' ενός, την προφανή προθυμία τους να δεχτούν τη δημοσίευση των συστημάτων πληροφοριών που διερευνήθηκαν ανεξαρτήτως κόστους και βασίζονται σε ιστορικά στοιχεία, και αφ' ετέρου, τη περίπτωση κατά του Βελγικού Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων που κατέληξε στην επιβολή ενός σοβαρού προστίμου.

    Οι Rafael Pellicer και Wolfgang Haack έχουν αναλύσει τα έγγραφα που κατατέθηκαν στα εργαστήρια για τους νόμους ανταγωνισμού και την πολιτική της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν στη Φλωρεντία τον Ιούνιο, σημειώνοντας μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σε σχέση με την εφαρμογή της αμερικανικής θεωρίας "του κανόνα της λογικής", που δεν απαιτεί καμία αιτιολόγηση πέρα από την επιβεβαίωση ότι οποιοσδήποτε προτεινόμενος κανονισμός είναι ανάλογος προς τον επιδιωκόμενο στόχο, με την αρχή νομολογίας να αντικαθιστά την ανάγκη για απόδειξη.

  5. Εμπόριο και Υπηρεσίες (Θέμα ημερήσιας διάταξης 7.3)
  6. ΗΠΑ: υπάρχουν λίγα να αναφερθούν για αυτό το θέμα. Έχοντας χάσει την ευκαιρία να εγκριθεί το σχέδιο Αμοιβαίας Αναγνώρισης (MRA) τον Ιούνιο από το AGM και NCARB, χάθηκε ένας χρόνος, αν και αυτό θα επιτρέψει τις περαιτέρω διαβουλεύσεις και την εξήγηση των κρατικών πινάκων χορήγησης άδειας. Εντούτοις, η αρχική απάντηση ήταν ευνοϊκή. Τα μέλη της επιτροπής διαπραγμάτευσης έχουν μπει σε μια τεχνική ή διοικητική φάση, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές θα εξεταστούν, την υποβολή τεκμηριώσεων κ.λ.π.

    Καναδάς: υπάρχει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον από τον Καναδά, με την επιθυμία να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι το επόμενο καλοκαίρι π.χ. υπογραφή κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της UIA στην Κωνσταντινούπολη. Προσπαθούμε να προγραμματίσουμε μια συνεδρίαση για το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, αν και το Εκτελεστικό Συμβούλιο (ΕΒ) πρέπει να επιβεβαιώσει ακόμα τη σύνθεση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

    Μεξικό: Η Katarina Nilsson πρόκειται να επισκεφτεί το Μεξικό σύντομα, και θα επωφεληθεί της ευκαιρίας να επιδιώξει την υπογραφή του FCARM σε μια κοινή επιστολή, που θα υποβληθεί στο Κοινό Συμβούλιο που χειρίζεται τη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου ΕΕ και Μεξικού, τον Νοέμβριο, γνωστοποιώντας τους επίσημα αυτήν την συμφωνία και ζητώντας να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η ενεργοποίησή της.

    Χιλή: είναι απογοητευτικό να σημειώσουμε ότι το CAC δεν έχει απαντήσει στην αλληλογραφία του ACE που προτείνει να δοθεί προσοχή στην προώθηση της αμοιβαίας αναγνώρισης (MRA).

    Κίνα: δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από το ASC παρά τις συνεχείς επαφές του ACE, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2003.

  7. Δημόσιες Προμήθειες (θέμα ημερήσιας διάταξης 7.4), Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί (θέμα ημερήσιας διάταξης 7.5) και ΡΡΡ (θέμα ημερήσιας διάταξης 7.6)
  8. Δημόσιες Προμήθειες: Ο Τ Maibaum θα μιλήσει στις κατευθύνσεις για τις Δημόσιες Προμήθειες που υποβλήθηκαν για έγκριση (θέμα 7.4.2)

    Σεμινάριο ACE-ECCE-EFCA: θα δοθεί μια έκθεση σχετικά με το σεμινάριο πάνω στις νέες Οδηγίες Προμηθειών. (7.4.3)

    ΡΡΡ: Ο Ρ Boille θα εισηγηθεί την απάντηση του ACE στην Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής για το ΡΡΡ που υποβάλλεται για έγκριση.

    Προτεινόμενη αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων για τις προμήθειες: το Εκτελεστικό Συμβούλιο προτείνει τη δημιουργία μιας νέας Ομάδας Εργασίας που θα συγκεντρώσει όλα τα ζητήματα προμηθειών σε έναν τομέα. Η εργασία θα συντονιστεί από τον Ρ Huotelin, ο οποίος θα καθορίσει τις αρμοδιότητες της Ομάδας, με τους Τ, Maibaum, H-G Brunnert και Ρ Boille ενεργώντας ως εισηγητές πάνω στις δημόσιες προμήθειες, τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και το ΡΡΡ αντίστοιχα. Επιπλέον προτείνεται η νέα ομάδα να εξετάσει επίσης το συγκεκριμένο ζήτημα Μελέτης & Κατασκευής.

  9. Εγγραφή & χορήγηση αδειών
  10. Η εργασία αυτής της ομάδας εργασίας είναι επίσης προσανατολισμένη προς την SIM. Ο ΡΗ Schmutz θα εισηγηθεί ένα σχέδιο έκθεσης, για πληροφόρηση, και θα καλέσει για συζήτηση πάνω στην πρόταση «Ευρωπαίοι Αρχιτέκτονες», ο στόχος της οποίας είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα αμοιβαίας αναγνώρισης σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με τη χορήγηση αδειών (πρόσβαση στην αγορά).

  11. Υγεία & ασφάλεια

Αν και δεν έχει εξεταστεί ακόμα στην PC2., Το Εκτελεστικό Συμβούλιο πρότεινε να δοθεί προσοχή στα ζητήματα Υγείας & Ασφάλειας. Ο Γενικός Γραμματέας θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία για την Υγεία & την Ασφάλεια στην Εργασία, και η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τη δημιουργία μιας νέας ομάδας εργασίας σε αυτόν τον τομέα.


Idp – 15.10.04

Έκθεση PC2 στη Γενική Συνέλευση του ACE – 1104.doc


Αρχή σελίδας