ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ – ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ – ΚΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Δελτίο Τύπου

 

Η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων με αφορμή την παράδοση του νέου Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» από την κατασκευάστρια Κοινοπραξία Hochtiet, ABB και KrantzTKT, στην Ελληνική Πολιτεία επανέρχεται στο πρόβλημα της μελέτης και κατασκευής των έργων δημοσίου συμφέροντος.

Τα τεχνικά έργα, χωρίς φυσιογνωμία και αρχιτεκτονική έκφραση που κατασκευάζονται με την ίδια συνταγή, αναπαράγουν τα δομικά προβλήματα του αστικού χώρου και ανασυνθέτουν ένα τοπίο ομοιόμορφο σε ένα περιβάλλον χωρίς ενδιαφέρον και αισθητική .

Η πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν ίσως κατανοήσει τη σημασία καινοτόμων δημοσίων κτιρίων στην αναβάθμιση των πόλεων και κυρίως δεν αισθάνονται την ανάγκη πως απαιτείται η αντικατάσταση της πολιτικής των κατασκευών με αυτήν της ποιότητας του σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου, μέσω της αρχιτεκτονικής.

Η διεθνής εμπειρία αλλά και οι εθνικές εφαρμογές που αξιοποιούν το αρχιτεκτονικό δυναμικό της χώρας δίδουν διδάγματα προς όλους που αρνούνται να :

ü       ενισχύσουν το έργο των αρχιτεκτόνων, να προωθήσουν τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και να υλοποιούν τα έργα του δημοσίου, μέσω του θεσμού αυτού

ü       αναβαθμίσουν τις υποδομές και το παραγόμενο τεχνικό έργο με την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής

Τα τεχνικά έργα (μεγάλα και μικρά) χωρίς έμπνευση, αρχιτεκτονική ιδέα και έκφραση πέραν των άλλων έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αισθητική των πόλεων αλλά και των πολιτών.

Οι αρχιτέκτονες της χώρας και τώρα ακόμα προτείνουν μια νέα σχέση μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, της πολιτείας και των αρχιτεκτόνων οι οποίοι πρέπει να καταπιαστούν με νέες προτάσεις, ιδέες και σχέδια- με βάση μια Εθνική Συμφωνία – με στόχο να μετασχηματίσουν τις πόλεις, να αναδείξουν την αρχιτεκτονική, διδασκόμενοι από τις αρνητικές εμπειρίες, που εύκολα λέγονται, πλην όμως δύσκολα αντικαθίστανται ως εργαλεία παραγωγής του δομημένου περιβάλλοντος.

Οι αρμόδιοι φορείς και Υπουργεία ας αναλογιστούν τα μεγάλα έργα και τις μείζονες παρεμβάσεις, σε πλήθος ευρωπαϊκών πόλεων και όχι μόνο, που σηματοδοτούν την πορεία τους, έργα που συνιστούν σημαντικές επενδύσεις, -όπως και οι δικές μας άλλωστε- διαφέρουν όμως σημαντικά στην ποιότητα, την αισθητική, την ανανεωμένη αρχιτεκτονική έκφραση και δημιουργία.

   

Αρχή σελίδας