Προηγούμενη σελίδα

Συνεδρίαση Συντονισμού 29 Ιουνίου 2007, Βρυξέλλες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ


Α.Π. 36259

Συνεδρίαση Γενικού Συντονισμού ΣΑΕ
29 Ιουνίου 2007, Βρυξέλλες
Περίληψη σχεδίου σημειώσεων

Κυριότερα θέματα συζήτησης:

Κοινή Συνεδρίαση των Ομάδων Εργασίας (Ο.Ε.) της Θεματικής Περιοχής 3 του ΣΑΕ
Στόχος της συνεδρίασης ήταν να συντονίσει την εργασία των τεσσάρων Ο.Ε. ώστε να υπάρξει πλήρης συνοχή της Θεματικής Περιοχής αλλά και να επιδιώξει την επαφή με άλλες Οργανώσεις ώστε να έχει μία ευρύτερη προσέγγιση. Έγινε προσπάθεια προσδιορισμού των αρχικών ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Θεματική Περιοχή υπό το πρίσμα των νέων πολιτικών της Ε.Ε. και συγκεκριμένα της νέας πολιτικής για τα ενεργειακά ζητήματα.   

Σε σχέση με το θέμα της Έρευνας, κρίθηκε σημαντικό να αναθεωρηθεί το έγγραφο Schweitzer λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και, ειδικότερα, τη δομή του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη.

Σε σχέση με το περιβάλλον και τη βιώσιμη αρχιτεκτονική, έγινε παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών που είχαν εκδώσει το RIBA (Βρετανία) και ο ΑΑ (Δανία) για το ρόλο του αρχιτέκτονα και τι μπορεί να κάνει το επάγγελμα ώστε να έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν σχετικά με μία χρήσιμη δημόσια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, κατά την οποία συμφωνήθηκε η ανάγκη σύστασης αξιόπιστων δεικτών σε σχέση με την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος.

Για το θέμα της κοινωνικής κατοικίας, υπήρξε ενημέρωση για τον σχετικό διάλογο, ενώ το γεγονός ότι η Αναφορά Andria υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσφέρει ένα  πιθανό πλαίσιο για την εργασία του ΣΑΕ.

Μεταφορά της Οδηγίας για τα Προσόντα και της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες (SIM)
Οι παρόντες στη συνεδρίαση ενημέρωσαν ο καθένας ξεχωριστά για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τη μεταφορά της Οδηγίας για τα Προσόντα και της Οδηγίας SIM στις χώρες τους.

Αναφορά ΣΑΕ σχετικά με το Φόρουμ για την Διοικητική Συνεργασία
Η τελευταία συνεδρίαση του Φόρουμ ήταν πολύ αποδοτική και έδειξε ότι έχει προκύψει ανάγκη τέτοιας συνεργασίας για το αρχιτεκτονικό επάγγελμα. Το Σύστημα Πληροφοριών Εσωτερικής Αγοράς (ΙΜΙ) μοιάζει να αποτελεί ασφαλές εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών αποκλειστικά μεταξύ αρμόδιων αρχών. Το Σύστημα ΙΜΙ θα είναι έτοιμο για πιλοτική εφαρμογή στο τέλος του 2008 και το ΣΑΕ θα επιδιώξει να είναι ένα από τα επαγγέλματα που θα εμπλακούν στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Σημαντικά σημεία:
- Το ΣΑΕ πρέπει να σκεφτεί πιο ξεκάθαρα τον αντίκτυπο που θα έχει στους αρχιτέκτονες το Σύστημα ΙΜΙ, εφόσον κριθεί κατάλληλο εργαλείο για το επάγγελμα. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα ανάλυσης του περιεχομένου του Συστήματος ΙΜΙ όπου το προφίλ του επαγγέλματος έχει επίδραση στην φύση των ερωτημάτων που πρέπει να απαντηθούν.

- Η πρώτη συνεδρίαση του Πιλοτικού Σχεδίου σύμφωνα με το Φόρουμ, εστιάζει στο περιεχόμενο του Συστήματος ΙΜΙ και στο πώς αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στο αρχιτεκτονικό επάγγελμα.

- Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι το Σύστημα ΙΜΙ αποτελεί μινιμαλιστική προσέγγιση των απαιτήσεων για πληροφορίες για οποιοδήποτε επάγγελμα και η ιδέα ότι το ΣΑΕ μπορεί να προτείνει περισσότερα επιδοκιμάστηκε.

- Με τις διμερείς συμφωνίες να τίθενται εν ισχύ σε επίπεδο «επαγγέλματος απέναντι σε επάγγελμα», θα υπάρξει ανάγκη για περισσότερες βασικές πληροφορίες σε σχέση με μεμονωμένα επαγγέλματα που θα ζητούν αναγνώριση σε περιοχές άλλης δικαιοδοσίας. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή η εργασία σε σχέση με το Σύστημα ΙΜΙ και με ό,τι πρέπει να ισχύσει θα είναι χρήσιμη ακόμα και αν για κάποιο διάστημα η Ε. Επιτροπή δεν προωθήσει το Σύστημα ΙΜΙ για το αρχιτεκτονικό επάγγελμα.  

Αναφορά σχετικά με Συνεδρίαση Ομάδας Εργασίας για την Οδηγία SIM
H O.E. αυτή τη στιγμή επικεντρώνει στην προετοιμασία ενός Οδηγού για τις οργανώσεις μέλη, ο οποίος θα είναι έτοιμος πολύ πριν την ενσωμάτωση της Οδηγίας.

Σημαντικά σημεία:
- Στα πλαίσια του Οδηγού θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στα Άρθρα της Οδηγίας για τα Προσόντα και της Οδηγίας SIM, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι οργανώσεις μέλη θα κατανοήσουν με σαφήνεια σε ποια σημεία αλληλεπικαλύπτονται οι δύο οδηγίες.

- Πρόσφατα η Ε. Επιτροπή προώθησε Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας και η γραμματεία του ΣΑΕ σε συνεργασία με τους J. Wright και Wolfgang Haack προετοιμάζει απάντηση-πρότυπο η οποία θα κοινοποιηθεί σε όλες τις οργανώσεις μέλη σε εύθετο χρόνο, γεγονός που επιδοκιμάστηκε από τους παρόντες. Επίσης αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως οι οργανώσεις μέλη σχετικά με το θέμα.

Αναφορά σχετικά με Ομάδα Εργασίας για την Επαγγελματική Εμπειρία
Η εργασία της Ο.Ε. προχωράει αποτελεσματικά και στόχος της είναι να καθορίσει τους όρους για κάθε επίπεδο ικανότητας που θα πρέπει να αποκτάται κατά τη διάρκεια της συνολικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των αρχιτεκτόνων.

Σημαντικά σημεία:
- Θεωρήθηκε σημαντικό στην επόμενη Γενική Συνέλευση να κυκλοφορήσει σαφής δήλωση σχετικά με την ανάγκη πενταετούς ακαδημαϊκής εκπαίδευσης παρότι η επίσημη πολιτική του ΣΑΕ το απαιτεί ήδη.

- Υπενθυμίσθηκε το γεγονός ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή της Οδηγίας των Αρχιτεκτόνων το 1985 είχε ζητήσει βαθμιαία ευθυγράμμιση για την εκπαίδευση και κατάρτιση και ότι μέσα σε είκοσι χρόνια έχει υπάρξει πολύ μικρή πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση για το επάγγελμα. Τώρα το επάγγελμα έχει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο σχετικά με το θέμα, πράγμα που ενδείκνυται.

- Ο Μ. Proces αναφέρθηκε σε ερωτηματολόγιο σχετικά με το τι συνιστά περίοδο εκπαίδευσης, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει προς όλες τις οργανώσεις μέλη ώστε να βοηθήσουν την Ο.Ε. να κατανοήσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στην Ε.Ε.

- Το έργο της Ο.Ε. επιδοκιμάστηκε και οι συμμετέχοντες ενθάρρυναν τον M. Proces να συνεχίσει την εργασία ώστε να υπάρξει μία άρτια πρόταση η οποία θα παρουσιαστεί στη δεύτερη Γενική Συνέλευση του 2007.

Αναφορά σχετικά με Ομάδα Εργασίας για τα Συστήματα Πληροφόρησης Κόστους (CIS)  
Σημαντικά σημεία:
- Είναι απαραίτητο να καθοριστούν τα στοιχεία που πρέπει να συλλεχθούν και να τεθούν σε CIS και ενδεχομένως ακόμα σημαντικότερο, να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο συλλέγονται αυτά τα στοιχεία.

- Σημειώθηκε ότι η συλλογή ενός ιστορικού στοιχείου, αποτελεί αποδεκτό είδος πληροφόρησης σύμφωνα με πολλές Αρμόδιες Αρχές. 

- Στον υπολογισμό ενός CIS η μόνη μεταβλητή θα πρέπει να είναι το περιθώριο κέρδους καθώς όλα τα υπόλοιπα στοιχεία θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμα.   

Κατάλογος αποφάσεων

1. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα Προσόντα και της Οδηγίας SIM θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε πίνακα και να ενσωματωθούν στο Παράτημα του Οδηγού για την Οδηγία SIM.

2. Προτάθηκε και συμφωνήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο να συγκεντρωθούν και να αναρτηθούν σε συγκεκριμένο σημείο της ιστοσελίδας του ΣΑΕ όλα τα ερωτηματολόγια που είναι αυτή τη στιγμή ανοιχτά.

3. Το ερωτηματολόγιο σχετικά με το Μοναδικό Σημείο Επαφής (ή Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης) που προετοίμασε η Ο.Ε. για την οδηγία SIM θα κοινοποιηθεί άμεσα σε όλες τις οργανώσεις μέλη, με προθεσμία τις 17 Ιουλίου ώστε να ληφθεί υπόψη στην επόμενη συνεδρίαση της Ο.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουλίου.


4. Η παρουσίαση του Συστήματος ΙΜΙ από την Ε. Επιτροπή στις 20 Ιουνίου, θα κοινοποιηθεί σε όλες τις οργανώσεις μέλη με επεξηγηματικό συνοδευτικό κείμενο ώστε να ενημερωθούν πλήρως σχετικά με το θέμα.

5. Η πρώτη εκδοχή του Οδηγού για την Οδηγία SIM θα σταλεί σε όλους όσους συμμετείχαν στη συνεδρίαση γενικού συντονισμού του ΣΑΕ μαζί με μία πρόσκληση για υποβολή σχολίων πριν τις 17 Ιουλίου τα οποία θα συμβάλουν θετικά στη συνεδρίαση της Ο.Ε. για την Οδηγία SIM που θα γίνει στις 19 Ιουλίου 2007.

6. Το ερωτηματολόγιο που υποστηρίζει την ανοιχτή διαβούλευση σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας πρόκειται να συμπληρωθεί ως πρότυπο από το ΣΑΕ. Στη συνέχεια, οι οργανώσεις μέλη θα ενημερωθούν σχετικά με το θέμα και θα τους κοινοποιηθεί η ολοκληρωμένη εκδοχή-πρότυπο που θα έχει προετοιμάσει το ΣΑΕ.

Επόμενη συνεδρίαση
Η επόμενη συνεδρίαση Γενικού Συντονισμού θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου 2007

 

 

Αρχή σελίδας