Δελτίο Τύπου του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου

 

Α.Π. 39453, Αθήνα 10 Δεκεμβρίου 2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου

 

Το Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Επιτροπή Κατοίκων για τη διάσωση του κτήματος Δρακοπούλου. Καταγγέλλει την πρακτική του Ερυθρού Σταυρού για την ξαφνική κατεδάφιση του κτιρίου της παλαιάς εριουργίας στις 12 Αυγούστου 2009 (περίοδος διακοπών), με σκοπό την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου. Πρόκειται για πράξη που αγνόησε την ιστορική διάσταση του χώρου και το πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για επισκευή, αποκατάσταση και απόδοση εντέλει του συγκεκριμένου κτιρίου στους πολίτες.

Για την εξέλιξη αυτή θεωρούμε συνυπεύθυνη τη δημοτική αρχή που με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας», διευκόλυνε επιχειρηματικά σχέδια του Ερυθρού Σταυρού.

Ωστόσο, μετά την πρόσφατη υποχώρηση του Ε.Ε.Σ. δια των δηλώσεων του Προέδρου του, ανοίγει ο δρόμος για να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε ότι αφορά το ακίνητο επί της οδού Πατησίων 356, προκειμένου να επιτευχθεί η μετατροπή συνολικά του χώρου σε κοινόχρηστο πράσινο, με την απόκτησή του από το Δήμο, μέσω απαλλοτρίωσης ή και απευθείας αγοράς σε τιμή που να αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Σήμερα η ανάγκη όχι μόνο για διατήρηση αλλά και για επέκταση του πράσινου μέσα στη Αθήνα, που ασφυκτιά από το τσιμέντο, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση του κτήματος Δρακοπούλου στους Αθηναίους, εξετάζοντας σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ. τον προσφορότερο για τον Δήμο Αθηναίων τρόπο απόκτησης του ακινήτου επί της οδού Πατησίων 356.

Ζητούμε :
Την κατάργηση του μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων  με τον Ε.Ε.Σ.
Τον χαρακτηρισμό του κτήματος Δρακοπούλου ως πάρκου πολιτισμού και υψηλού πράσινου.
• Την ενοποίησή του με το υπάρχον πάρκο.
Την αποκατάσταση των 3 διατηρητέων κτιρίων και την απόδοσή τους στους πολίτες για πολιτιστικές χρήσεις συμβατές με τον μνημιακό τους χαρακτήρα.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

           

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ε. ΛΥΡΟΥΔΙΑΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μ. ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ

 

 

 

 

Αρχή σελίδας