Κατεδάφιση διατηρητέων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

 

 

Α.Π. 36399, Αθήνα 14 Σεπτεμβρίου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Κατεδάφιση διατηρητέων επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, με έκπληξη αλλά και με εύλογη αγανάκτηση έλαβε γνώση της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη, να προχωρήσει στην κατεδάφιση των δύο διπλά χαρακτηρισμένων διατηρητέων κτιρίων επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17 και 19, από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο εκάστοτε Υπουργός Πολιτισμού είναι εντεταλμένος από το θεσμικό του ρόλο και έχει υποχρέωση να διαφυλάσσει και να προστατεύει έργα τέχνης ιδιαίτερης υψηλής αξίας, που ανήκουν στον αρχιτεκτονικό πλούτο της χώρας μας και στην πολιτισμική κληρονομιά της.

Ο κ. Υπουργός όμως ασκεί τα καθήκοντά του με τη νοοτροπία μιας αυταρχικής και αλαζονικής εξουσίας, παραβιάζοντας τους ηθικούς και δεοντολογικούς κανόνες της αρμοδιότητας του, που είναι υποχρεωμένος να τους σέβεται και να τους τηρεί απαρέγκλιτα.

Με πρωτοφανή προκλητικότητα επέλεξε την ημέρα της 30ης Αυγούστου, όταν η Αρχαία Ολυμπία γινότανε κρανίου τόπος και επωφελούμενος από τη γενική σύγχυση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, πήρε την απόφαση αυτή.

Αυτό το έκανε βασιζόμενος σε μια πλειοψηφία μιας διπλής ψήφου των αρμοδίων οργάνων του ΥΠΠΟ (ΚΑΣ και Νεωτέρων Μνημείων).

Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται από απαιδευσία, αναλγησία, βιαιότητα και πλήρη άγνοια του θέματος που χειρίζεται και που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα και τον αποδεικνύει ανεπαρκή στο ρόλο που του έχει ανατεθεί.

Η καταστροφή της Ολυμπίας και μόνο αυτή θα αποτελούσε ικανή αιτία ώστε από ευθιξία και αίσθημα υψηλής ευθύνης, να υποβάλλει την παραίτησή του.

Η απόφαση της κατεδάφισης εμφανίζει τον Υπουργό να ακολουθεί τη λογική του κοινού αυθαιρετούχου, που επωφελείται των ανωμάλων περιστάσεων για να παρανομεί.

Χρησιμοποιώντας διάφορα παραπλανητικά επιχειρήματα και σοφίσματα, περί δήθεν αποκάλυψης νέων αρχαιοτήτων με την κατεδάφιση των κτιρίων ή της οπτικής επαφής με τον Παρθενώνα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, αιτιολογεί την κατεδάφιση απλουστευτικά και προκαλεί παράλληλα και την κατάρρευση του μετώπου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Και τούτο παρά τη γενική κατακραυγή πλήθους πολιτών, επιστημονικών φορέων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Πάτρας).

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Φορείς του που αποφάσισαν τη χωροθέτηση του Νέου Μουσείου σ’ αυτό το σημείο, γνώριζαν την πυκνότητα των γύρω οικοδομικών τετραγώνων, καθώς και την «επάρκεια» του περιβάλλοντος χώρου.

Πρέπει να γίνει επίσης γνωστό στο κοινό, ότι οι μελετητές του έργου του Νέου Μουσείου Ακρόπολης γνώριζαν και είχαν λάβει υπόψη τους την παρουσία των κτιρίων αυτών, όπως αποδεικνύεται από τα σχέδια και τις μακέτες τους.

Τέλος ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων δηλώνει κατηγορηματικά, σύμφωνα με τις ευθύνες που του παρέχει το καταστατικό του, ότι θα αντιταχθεί και θα επιζητήσει την ανάκληση της απόφασης αυτής, επικαλούμενος κάθε νόμιμο μέσο που του παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Αρχή σελίδας