Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού

 

Α.Π. 36090, Αθήνα 30 Μαΐου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χαρακτήρα
του παραλιακού μετώπου του Ελληνικού»

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών –Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) υπερασπίζεται υποστηρίζει και αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες, καταρχήν για τη θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και στη συνέχεια για την εφαρμογή του.

Στη περίπτωση του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου εν γένει, έχουμε άλλη μια σοβαρότατη παρέκκλιση, που ουσιαστικά ακυρώνει κάθε έννοια ρύθμισης του χώρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού αποτελεί προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον και δημόσιο χώρο ανοιχτό στους πολίτες όλης της Αττικής.

Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δυστυχώς ουδόλως σεβάστηκαν το νόμο του Ρυθμιστικού, τον καταστρατήγησαν κατά συρροή, παρανομώντας σε βάρος του Ελληνικού λαού.  Σήμερα, με παράνομες ενέργειες και παραχωρήσεις των Α.Ε. Τουριστικά Ακίνητα και Ολυμπιακά Ακίνητα, η παραλιακή ζώνη συνεχίζει να δομείται, να εμπορευματοποιείται και να ιδιωτικοποιείται.

Ο Δήμος Ελληνικού και ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 18 Μαΐου, δίνουν ένα σημαντικό αγώνα υπερασπιζόμενοι θέσεις, αρχές και αξίες τις οποίες ο ΣΑΔΑΣ -ΠΕΑ υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες.

Χαιρετίζουμε την αγωνιστική στάση του δημάρχου Ελληνικού, την ευαισθητοποίηση που επιδεικνύει, έστω και καθυστερημένα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ζητάμε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του Δήμου, που αφορούν στο δημόσιο χαρακτήρα τόσο της παραλίας του Ελληνικού όσο και του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας.

Θεωρούμε, καθότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις παρανομούν, ότι μόνο η αγωνιστική στάση και η ευαισθητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ενεργοποίηση των κινημάτων πόλης, των επιστημονικών φορέων και των ενεργών πολιτών μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία αποσάθρωσης του Αττικού τοπίου.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Αρχή σελίδας