Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική - Οι 7 υποψηφιότητες για το Βραβείο Mies van der Rohe 2007

 

Α.Π. 35680

                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κριτική επιτροπή (πρόεδρος: Ricky Burdett, αρχιτέκτων, μέλη: Peter Cachola Schmal, Beth Gali, Bettina Gotz, Luis Fernandez Galiano, Ellen van Loon, Mohsen Mostafavi, Francis Rambert, Dietmar Steiner, γραμματέας: Lluis Hortet) του Βραβείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική - Βραβείο Mies van der Rohe 2007 - επέλεξε τα επτά τελικά έργα για το Βραβείο, ένα από τα πλέον σημαντικά και αναγνωρισμένου κύρους βραβεία της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής. Το όνομα του νικητή θα γνωστοποιηθεί στα μέσα Απριλίου.

Η επιλογή αποτελεί πιστή αντανάκλαση του κύριου στόχου που διέπει το Βραβείο και ο οποίος είναι η αναγνώριση άρτιων και καινοτόμων σχεδίων που χαρακτηρίζονται από υψηλής ποιότητας κατασκευή, καθώς και η αναγνώριση των καλύτερων αρχιτεκτονικών έργων που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια. Υποστηρίζοντας το Βραβείο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει το ρόλο που παίζουν οι πολιτιστικές δραστηριότητες ως μηχανές δημιουργικότητας και καινοτομίας στην Ευρώπη.     

Η κριτική επιτροπή επέλεξε επίσης 33 έργα τα οποία, λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας, θα συμπεριληφθούν στην έκθεση και στον κατάλογο του Βραβείου 2007. Τα έργα αυτά βρίσκονται στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Η κριτική επιτροπή έκανε την επιλογή της από μία αρχική λίστα 273 σχεδίων 32 χωρών, τα οποία είχαν ολοκληρωθεί μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2005 και 31 Δεκεμβρίου 2006 και είχαν προταθεί από μία μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων διεθνών επαγγελματιών και από τις Ευρωπαϊκές Εθνικές Οργανώσεις αρχιτεκτόνων.  

Οι επτά τελικές επιλογές είναι:

• Pole universitaire de sciences de gestion (School for Management), Bordeaux, Γαλλία. Αρχιτέκτονες: Anne Lacaton & Jean Philippe Vassal/Lacaton & Vassal Architectes
• Centre Choregraphique National (National Choreographic Centre), Aix-en-Provence, Γαλλία (Rudy Ricciotti)
• Phaeno Science Centre, Wolfsburg, Γερμανία. Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid/Zaha Hadid
• Mercedes-Benz Museum, Stuttgart, Γερμανία. Αρχιτέκτονες: Ben van Berkel/UN Studio
• Centro de Artes de Sines (Sines Art Centre), Sines, Πορτογαλία. Αρχιτέκτονες: Manuel Aires Mateus, Francisco Aires Mateus/Aires Mateus e Associados
• Edificio Veles e Vents (America’s Cup Building), Valencia, Ισπανία. Αρχιτέκτονες: David Chipperfield, Fermin Vasquez/David Chipperfield
• MUSAC Museo de Arte Contemporaneo de Castilla y Leon (MUSAC Contemporary Art Museum of Castilla y Leon), Leon, Ισπανία. Αρχιτέκτονες: Luis M. Mansilla, Emilio Tunon/Mansilla + Tunon.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου 2007 στη Βαρκελώνη, στο Mies van der Rohe Pavilion. Ο νικητής θα λάβει βραβείο 50.000 €, ενώ η Ειδική Μνεία Πρωτοεμφανιζόμενου Αρχιτέκτονα θα βραβευτεί με το ποσό των 10.000 €.

Νικητής του Βραβείου 2005 ήταν το κτίριο της Ολλανδικής Πρεσβείας στη Γερμανία, το οποίο σχεδιάστηκε από τους OMA/Rem Koolhaas και Ellen van Loon. Την Ειδική Μνεία πρωτοεμφανιζόμενου Αρχιτέκτονα είχαν λάβει οι NL Architects/Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse και Mark Linnemann για το BasketBar τους στην Ουτρέχτη.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Mies van der Rohe: www.miesbcn.com

 

 

Αρχή σελίδας