Για την ανάγκη καταδίκης του μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

Α.Π. 34424, Αθήνα 2 Φεβρουαρίου 2006

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Η πρόσφατη συζήτηση και υπερψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απόφασης με τον τίτλο “Για την ανάγκη διεθνούς καταδίκης των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων” αποτελεί σοβαρότατη αρνητική και επικίνδυνη πολιτική εξέλιξη στην Παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Η προσπάθεια εξομοίωσης του φασισμού και του ναζισμού με τον κομμουνισμό αποτελεί το λιγότερο ιστορική πρόκληση. Πρόκληση στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών των λαών της Ευρώπης και της πατρίδας μας για το τσάκισμα του φασισμού, που προκάλεσε το μεγαλύτερο φόρο αίματος της ανθρωπότητας.

Απώτερος στόχος της ιστορικής λαθροχειρίας είναι η ενοχοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

Η προώθηση τέτοιων αντικομουνιστικών μέτρων όμως δεν στοχεύει μόνο στην ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών κομμάτων ή άλλων αριστερών πολιτών. Δεν διώκεται μόνο η κομμουνιστική σκέψη και ιδεολογία, ούτε είναι απλά μια έκφραση ανιστόρητων και αντιδραστικών στοιχείων.

Αποτελεί ευθεία επίθεση σ όλους όσους αντιστέκονται και αντιστρατεύονται τις επιλογές της νέας τάξης πραγμάτων, για να τεθεί εκτός νόμου κάθε λαϊκή αγωνιστική φωνή για δημοκρατία, λαϊκή κυριαρχία, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες.

Η άλλη όψη ή η ιδεολογική αντιπαράθεση δεν μπορεί να καταργηθεί με αποφάσεις τύπου ιεράς εξέτασης με την καταδίκη των ιδεολογιών, ούτε με την ζήτηση “δηλώσεων μετάνοιας”.

Αν σήμερα αυτή η επιλογή του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω του μνημονίου αγγίζει αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο είχαν ή έχουν οποιαδήποτε σχέση με την κομμουνιστική ιδεολογία, στο άμεσο μέλλον αυτή η επίθεση θα αναγορεύει έγκλημα κάθε φωνή που θα αντιστέκεται σε αντιδημοκρατικά και αντεργατικά μέτρα που θα προωθούνται, θα απειλεί να αναγορεύει έγκλημα κάθε φωνή που θα αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό και στους μηχανισμούς που τον υπηρετούν.

Θέτει όλους μας λοιπόν ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης αλλά και υπεράσπισης θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις πολιτικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθένα.

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ως φορέας συσπείρωσης επιστημόνων και υπεράσπισης της ελεύθερης έκφρασης ιδεών και απόψεων δηλώνει ότι η ιστορική αποτίμηση του παρελθόντος δεν μπορεί να στηριχθεί σε ιστορικά “κατασκευάσματα” τύπου μνημονίου, εκτιμάει ότι αυτό το κείμενο είναι καταδικαστέο πολιτικά και ηθικά, χαιρετίζει την στάση των ελληνικών κομμάτων που στο σύνολό τους το καταψήφισαν και δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την απόρριψή του στην πράξη με την προάσπιση του δικαιώματος τόσο της ιδεολογικής έκφρασης και της πολιτικής δράσης του καθένα όσο και της αντιπαράθεσης των ιδεών.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


Αρχή σελίδας