Απόφαση Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

 

Α.Π. 33982, Αθήνα 23 Σεπτεμβρίου 2005

Π ρ ο ς :
1) Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρα
2) Τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά
Κοινοποίηση : κ. Ν. Σχολίδη

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ

To Δ.Σ. του ΣΑΔΑΣ-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ενημερώθηκε από το μέλος του Συλλόγου αρχιτέκτονα Νίκο Σχολίδη, (ο οποίος δικάζεται μαζί με άλλους μηχανικούς για την κατάρρευση του εργοστασίου της Ricomex από τον σεισμό του 1999) για την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από την μέχρι τώρα εξέλιξη της υπόθεσής του, τόσο στο αστικό, όσο και στο ποινικό μέρος της.

Στο αστικό μέρος η προσφυγή του στον Άρειο Πάγο, παρά τη θετική εισήγηση γι΄ αυτόν από τον εισηγητή και παρά τη θετική πρόταση του Εισαγγελέα, δεν ευοδώθηκε και επικυρώθηκε εφετειακή Απόφαση που τον υποχρεώνει στην καταβολή εξοντωτικών ποσών.

Ο συνάδελφος έχει θέσει στη διάθεσή μας πολλά στοιχεία της υπόθεσης (πορίσματα, αποφάσεις, μαρτυρικές καταθέσεις, υπομνήματα), καθώς και την προσφυγή του στο Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα γεγονότα. Από τα στοιχεία της προσφυγής του, προκύπτει σαφώς η εικόνα ότι επιδιώκεται έντονα να καταδικαστεί κάποιος, ανεξάρτητα από το ποια ήταν τα πραγματικά αίτια για την κατάρρευση του κτιρίου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι, όπως στον πρώτο βαθμό της δίκης, έτσι και στον β’ βαθμό (που θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου), η εταιρεία Ricomex δεν λογοδότησε στο ποινικό δικαστήριο δοθέντος ότι τα μεν άτομα - τα πραγματικά συνδεόμενα με αυτήν - απεβίωσαν πριν από την έναρξη της δίκης, το δε Δ.Σ. της (παιδιά και σύζυγοι των ιδιοκτητών) είχαν απαλλαγεί με Βούλευμα. Έτσι βρέθηκαν να δικάζονται στον α’ βαθμό 2 πολιτικοί μηχανικοί και 2 αρχιτέκτονες, στον δε β’ βαθμό 2 αρχιτέκτονες και μόνον.

Επειδή όλα τα πιο πάνω δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση του συναδέλφου, αλλά είναι υπόθεση όλων των μηχανικών της χώρας μας : 

Εκφράζουμε την αγωνία μας και τη διαμαρτυρία μας προς όλους τους αρμόδιους της Πολιτείας για τη γενικευμένη ποινικοποίηση του επαγγέλματος του μηχανικού και ζητάμε ο συνάδελφος να τύχει δίκαιης δίκης όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

 

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.ΠΑΠΠΑΣ


Αρχή σελίδας