Αναπομπή θέματος χαρακτηρισμού ως μνημείου του συγκροτήματος των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας

 

Α.Π. 33834, Αθήνα 25 Ιουλίου 2005 

Π ρ ο ς
α) Υπουργείο Πολιτισμού

  • Γραφείο Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Καραμανλή
  • Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Π. Τατούλη
β) Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
  • Γραφείο Υπουργού κ. Γ. Σουφλιά

Αθήνα

Θέμα : Αναπομπή θέματος χαρακτηρισμού ως μνημείου του συγκροτήματος των οκτώ προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Σχετ. : Το αριθμ. ΥΠΠΠ/ΔΙΝΕΣΑΚ/39747/1042/28-06-05 έγγραφο της Δ/νσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς

Η απόφαση του ΣτΕ δεν είναι ικανή να θέσει τέλος σε ματαιόδοξες αναπομπές του θέματος, στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Η επιχειρηματολογία της Επιστημονικής Κοινότητας των τεχνικών, των Συλλόγων και φορέων, δεν ακουμπά τη διοίκηση, που έχει άλλα πρότυπα για την ανάδειξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων αποστέλλει ξανά στους αρμόδιους τα αριθμ. 31230/27-11-03 και 28836/10-04-02 έγγραφα του και κάνει έκκληση να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία, για τη διατήρηση των προσφυγικών της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας, να προτείνεται η διατήρηση δύο (2) πολυκατοικιών από τις οκτώ (8) (με κλήρωση θα γίνει η επιλογή;) και να αγνοείται η ενιαία αρχιτεκτονική και πολεοδομική οντότητα, ως ενιαίου συνόλου.

Το έργο των Κ. Λάσκαρη και Δ. Κυριακού είναι ενιαίο, όπως ενιαίο και αδιαίρετο είναι το έργο του Ζογγολόπουλου για παράδειγμα.

Σε διαφορετική άποψη απ’ το έργο του Ζογγολόπουλου (τις ομπρέλες), μπορεί οι αρμόδιοι να κρατήσουν μια – δύο και τις υπόλοιπες να τις κατεδαφίσουν μαζί με τις πολυκατοικίες που περισσεύουν!

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ. ΠΑΠΠΑΣ

 

Συνημμένα : 2


Αρχή σελίδας