Όχι στην κατεδάφιση των σχολείων του Βύρωνα


Α.Π. 31870, Αθήνα 7 Απριλίου 2004

Προς

1. Τον Δήμο Βύρωνα
Καραολή & Δημητρίου 32
16232 ΒΥΡΩΝΑΣ

2. Τον Ο.Σ.Κ.
Φαβιέρου 30 & Ακομινάτου
10438 ΑΘΗΝΑ

3. Την 1Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Λυσίου & Κλεψύδρας 1-3
10556 ΑΘΗΝΑ

4. Τον Πρόεδρο & τη Διοικ.Επιτροπή του ΤΕΕ
Καρ.Σερβίας 4
10562 ΑΘΗΝΑ

Θέμα : Όχι στην κατεδάφιση των σχολείων του Βύρωνα

Έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την εγκατάσταση των προσφύγων στον Βύρωνα κτίσθηκαν τα πρώτα Δημοτικά Σχολεία στην περιοχή, το πρώτο το έτος 1924, το διώροφο Δημοτικό Σχολείο του Χαραλαμπόπουλου και το δεύτερο το έτος 1928, το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας.

Τα δύο παραπάνω Δημοτικά Σχολεία μαζί με το Δημαρχείο, τμήμα της παλιάς αγοράς και το εκκλησάκι του Αγίου Λαζάρου είναι τα μοναδικά πέντε ιστορικά δημόσια κτίρια τα οποία έχουν απομείνει στο ιστορικό κέντρο του Δήμου (παλαιός Συνοικισμός).

Είναι αδιανόητο για όποιον δεν έχει σαν στόχο τη διαγραφή της μνήμης και της ταυτότητας της πόλης, να σκεφθεί την κατεδάφιση αυτών των ελάχιστων κτιρίων – μνημείων εκείνης της περιόδου.

Τα σχολεία αυτά είναι δείγματα της πρώτης εισαγωγής του μοντέρνου κινήματος της Αρχιτεκτονικής στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει στο με αριθ. Πρωτ. 51, σχετ. 401, 402/24.2.2004 έγγραφό της η αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα υπόψη σχολεία: τα παραπάνω σχολικά κτίρια παρουσιάζουν μορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον και θα εξετασθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με τον Ν.3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς άρθρα 2, 6 και 20.

Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό ο Ο.Σ.Κ. Α.Ε. προωθούσε και καλλιεργούσε το ανάλογο κλίμα αποδοχής, για την ανέγερση «συγχρόνων» σχολικών κτιρίων που θα περιλαμβάνουν διάφορα καταστήματα και κυρίως πολυώροφα υπόγεια γκαράζ κάτω από τους χώρους των σχολείων για εμπορική εκμετάλλευση.

Σύγχρονα σχολεία όμως δεν σημαίνει κατεδάφιση των ιστορικών μνημείων της πόλης ούτε όμως και η κήρυξη των σχολείων αυτών ως διατηρητέων θα εμποδίσει την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Θα πρέπει λοιπόν, παράλληλα με την κήρυξη των σχολείων ως διατηρητέων να προωθηθεί άμεσα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – μελέτη αποκατάστασης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι λειτουργικές ανάγκες και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όσον αφορά την κτιριακή αναβάθμιση σε συνάρτηση με τον αύλειο χώρο και την περιβάλλουσα στα σχολεία περιοχή.

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θ. ΠΑΠΠΑΣ

 

Αρχή σελίδας