Λυρικό Θέατρο Κέρκυρας

 

Α.Π. 31812, Αθήνα, 22 Μαρτίου 2004

Προς
Τον Δήμαρχο Κερκυραίων
κ. Γιάννη Τρεπεκλή
Πλ. Μιχαήλ Θεοτόκη
49100 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέμα: Λυρικό Θέατρο Κέρκυρας

κ.Δήμαρχε,

Πληροφορούμεθα, από το 2285/01.03.04 Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την δρομολόγηση για την υλοποίηση του Λυρικού Θεάτρου της Κέρκυρας, διακαούς πόθου των Κερκυραίων εδώ και δεκαετίες μετά την καταστροφή του αρχιτεκτονικού αριστουργήματος του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας.

Από την προκήρυξη όμως κ. Δήμαρχε διαπιστώνουμε και επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Η χωροθέτηση του γηπέδου στην πολεοδομική ενότητα Παγκρατέϊκα που αποτελεί μέρος της επέκτασης της πόλης της Κέρκυρας, ΦΕΚ 330/Δ/21.04.97, και αφορά κυρίως σε ένταξη αυθαίρετων κτισμάτων και μικροοικισμών προ του 1923, βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου της Κέρκυρας, σχεδόν επάνω στον αεροδιάδρομο και εκτός του πολεοδομικού ιστού και του ιστορικού κέντρου της πόλης.
  2. Σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα αλλά και με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κέρκυρας, ΦΕΚ 55/Δ/05.02.87, τέτοια χρήση δεν προβλέπεται σ΄αυτή την πολεοδομική ενότητα, αντίθετα με την κατάργηση του Αθλητικού Κέντρου στερείται η γειτονιά χώρων άθλησης όπως προβλέπεται από τα σταθερότυπα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Επιπλέον, οι προσβάσεις προς το τοπικό αυτό γήπεδο προκαλούν προβλήματα προσέγγισης και στάθμευσης τα οποία, για την συγκεκριμένη χρήση, καθίστανται αβάσταχτα στην πολεοδομική ενότητα.

    Αντιθέτως, στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και στην Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης και Αναθεώρησης Κέρκυρας προβλέπονται χώροι για πολιτιστικές και πολιτισμικές λειτουργίες στον ιστό της πόλης και σε περιοχές πλησίον του ιστορικού κέντρου, περιοχές που αρμόζουν στην συγκεκριμένη χρήση, Λυρικό Θέατρο Κέρκυρας, θα αναδείξουν την Αρχιτεκτονική του Θεάτρου και θα το εντάξουν στην ζωή της πόλης.

  3. Η προκήρυξη για συμμετοχή σε διαγωνισμό με ανοιχτή διαδικασία για την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης πόρρω απέχει από την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, Πανελληνίου ή Διεθνούς, (Απόφαση Ε/22734/970/05.07.76, ΦΕΚ Β/887/76) λόγω του σημαντικής σημασίας ειδικού έργου, στον οποίο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό μπορεί και οφείλει να συμμετέχει το αρχιτεκτονικό δυναμικό της πατρίδας μας και του λοιπού κόσμου και όχι να περιοριστεί στη συμμετοχή μελετητικών γραφείων που θα κριθούν από 3μελή ή 5μελή επιτροπή αμφιβόλου σύνθεσης αφού δεν αναφέρονται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα συμμετέχουν σ΄ αυτή.

Κύριε Δήμαρχε,

Το νέο Δημοτικό ή Λυρικό Θέατρο Κέρκυρας θα είναι ένα σημαντικό απόκτημα για την πόλη της Κέρκυρας και τους Κερκυραίους και του αξίζει η ορθή χωροθέτηση στην πόλη της Κέρκυρας και η συγκριτικά καλύτερη επιλογή του αρχιτεκτονήματος και του μελετητή από αξιόπιστη κριτική επιτροπή που κατοχυρώνει το λειτουργικό και μορφολογικό αποτέλεσμα.

Γνωρίζουμε ότι η προκήρυξη και ο φορέας υλοποίησης δεν ανήκει στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, όμως το αποτέλεσμα, όποιο και να είναι αυτό, θα συμβεί στον χώρο του Δήμου Κερκυραίων για την πόλη και τους Κερκυραίους.

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ. ΠΑΠΠΑΣ

 

Αρχή σελίδας