Προηγούμενη σελίδα

ΑΘΗΝΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ σε ένα CD-ROM


H ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Aθήνα.
Eικονικές και πραγματικές διαδρομές

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του 20ού αιώνα και ειδικότερα η σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία σε τρεις πόλεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, έχει "κλειστεί" σε ένα τρίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) CD ROM, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία από τους δημιουργούς του, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στις τρεις χώρες.

Πρόκειται για "καρπό" συνεργασίας τριών μελετητικών γραφείων: της A.R.V.H.A. ( γαλλικής "Εταιρίας Έρευνας για την Πόλη και την Κατοικία" - η οποία είχε και τον συντονισμό του έργου), με την εταιρία ΑΤΑΡ ("Anne Thorne Αρχιτέκτονες και Συνεργάτες"- Λονδίνο) και την «Ομάδα 80 - Εταιρία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών - Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος»- Αθήνα.
Το έργο το οποίο, σε ότι αφορά την Αθήνα, τελεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δ.Α.Σ. - Π.Ε.Α. και του Δικτύου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Culture 2000».

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα το υλικό που συγκεντρώθηκε και ενσωματώθηκε στο CD-Rom, ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη απόπειρα ηλεκτρονικής καταγραφής της αρχιτεκτονικής παραγωγής της περιόδου 1880-2000. Η ελληνική ομάδα παραγωγής δημιούργησε μια σημαντική βάση δεδομένων για την προβολή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας και την προστασία της κληρονομιάς της, η οποία, όπως υπογραμμίζουν οι δημιουργοί της, είναι επίσης προσβάσιμη από τους χρήστες του Internet.

Οι δημόσιες παρουσιάσεις του CD-ROM στο Παρίσι και Λονδίνο έγιναν με μεγάλη επιτυχία από τους αρχιτέκτονες δημιουργούς του, Catherine Guyot, Σωτήρη Ν. Παπαδόπουλο και Anne Thorne.
Η πρώτη έγινε στο Pavillon de l' Arsenal, το κτίριο εκθέσεων Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Δήμου των Παρισίων. Στην εκδήλωση που συνοδεύθηκε από συζήτηση, συμμετείχαν επίσης ο κάτοχος του βραβείου Pritzker Cristian de Portzamprarc, ως εκπρόσωπος του Παρισιού, η Su Rogers, σύζυγος του διάσημου αρχιτέκτονα Richard Rogers, ως εκπρόσωπος του Λονδίνου και η αρχιτέκτων Ειρήνη Σακελλαρίδου του γραφείου "Ειρήνη Σακελλαρίδου, Μόρφω Παπανικολάου, Μαρία Πολλάνη και Συνεργάτες" από την Θεσσαλονίκη.
Ακολούθησε η παρουσίαση του CD-Rom στο Greater London Authority Building, το εντυπωσιακό Δημαρχείο του Λονδίνου το οποίο σχεδίασε ο Norman Foster. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, η αρχιτέκτων Μαρία Θεοδώρου η οποία και παρουσίασε τις δράσεις του Δικτύου Αρχιτεκτονικής

Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με αυτή της Αθήνας στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, με την παρουσία 550 ατόμων (!!). Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν η συντονίστρια του Δικτύου Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Θεοδώρου και ο Πρόεδρος του Σ.Α.Δ.Α.Σ. - Π.Ε.Α. Τάκης Γεωργακόπουλος, ενώ την παρουσίαση του CD-Rom έκαναν οι Catherine Guyot και Marie Cristine Gagneux, για το γαλλικό μέρος, η Anne Thorne, για το αγγλικό και ο αρχιτέκτονας Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος, για το ελληνικό.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Φεσσά-Εμμανουήλ, με θέμα "Το έργο των αρχιτεκτόνων στη σύγχρονη Αθήνα" και του αρχιτέκτονα Τάκη Κουμπή με θέμα "Το αρχιτεκτονικό έργο, το αστικό τοπίο και ο ρεαλισμός της πόλης", ενώ στη συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης" που έγινε, έλαβαν μέρος οι Pierre Gatignon, αρχιτέκτων εκλεγμένος στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και αντιπρόεδρος της 8ης Επιτροπής Πολεοδομίας και Στέγασης, οι αρχιτέκτονες Anne Thorne και Βασίλης Γρηγοριάδης, τέως Πρόεδρος του Σ.Α.Δ.Α.Σ. - Π.Ε.Α. και ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.

Σε ό,τι αφορά το CD-ROM και το ελληνικό υλικό που περιελήφθη σ' αυτό, την ευθύνη για τον προγραμματισμό λογισμικού και τη σχεδίαση των γραφικών είχε η Μαρία Καββαδία, την έρευνα και επιστημονική επιμέλεια, καθώς και τη σύνταξη των κειμένων έκανε η Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ με τη συνεργασία της αρχιτέκτονος Τίνας Καραπιπέρη. Την ευθύνη παραγωγής, την επιμέλεια και το συντονισμό της παραγωγής είχε ο Σωτήρης Ν. Παπαδόπουλος - «ΟΜΑΔΑ 80 Εταιρία Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών μελετών». Το έργο είναι ανηρτημένο στο Διαδίκτυο με την υποστήριξη του ΤΕΕ, στη διεύθυνση: www.culture2000.tee.gr

 

Αρχή σελίδας