Χαρακτηρισμός ως μνημείου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

 

Α.Π. 30587, Αθήνα 3 Ιουλίου 2003

Προς
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων
Γραφείο Νομάρχη
84100 ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

Θέμα: «Χαρακτηρισμός ως μνημείου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης»

Σχετ.: 2589/12.06.2003 έγγραφό σας.

Κύριε Νομάρχη,

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων θεώρησε υποχρέωσή του να τοποθετηθεί για την ανάγκη διατήρησης και αξιοποίησης ενός σημαντικού δημοσίου κτιρίου που εντάσσεται σε ένα ευρύ κρατικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου και για τον τομέα των σχολικών κτιρίων. Θεωρεί υποχρέωσή του να παρεμβαίνει και σε άλλους φορείς (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) για τη διατήρηση και αξιοποίηση σημαντικών κτιρίων.

Όλα αυτά γιατί η ισοπέδωση και η κατασκευή τεχνικών έργων χωρίς έμπνευση και αρχιτεκτονική υπόσταση αμβλύνει τα αισθητικά κριτήρια και τον πολιτισμό όλων μας.

Δύσκολα θα μας υποδείξετε ένα αξιόλογο κτίριο «σύγχρονης αρχιτεκτονικής» για τα σχολεία, που με τις μελετοκατασκευές και τις «μελέτες» του ΟΣΚ, έχουν απαξιωθεί τελείως.

Επομένως οι αρχιτέκτονες ζητούν σεβασμό και αξιοποίηση των αξιόλογων κτιρίων δημοσίου συμφέροντος, δεν διατίθενται να μπουν στη συζήτηση επί των ερωτημάτων που τίθενται στο έγγραφό σας γιατί εκτός των θεμάτων ευγενείας υφίστανται και θέματα δεοντολογίας. Μια δημόσια αρχή δεν μπορεί να ομιλεί απαξιωτικά για κανέναν, με χαρακτηρισμούς και μειωτικές εκφράσεις.

Οι δημόσιοι φορείς πρέπει να παρέμβουν άμεσα για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου σύμφωνα με τις αρχές και το σχεδιασμό του αρχιτέκτονα και να αποφευχθεί οποιαδήποτε «νέα σύγχρονη κατασκευή» όπως συνηθίζεται.

Ο αστικός μας πολιτισμός θεωρούμε πως έχει κατακτήσει ένα επίπεδο όπου μεταξύ των άλλων η έννοια της αρχιτεκτονικής γίνεται ή δεν γίνεται αποδεκτή επί της ουσίας.

Επ’ αυτών κρινόμαστε όλοι.

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.ΠΑΠΠΑΣ

Αρχή σελίδας