Ξενία Ηρακλείου (εντός πόλεως)

 

Α.Π. 30519, Αθήνα 4 Ιουνίου 2003

Προς
Τον Δήμαρχο Ηρακλείου Κρήτης
κ. Γιάννη Κουράκη
Αγ. Τίτου 1
71202 ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Κοινοποίηση:
1. Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου.
2. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.
3. Ζ΄ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Ηρακλείου.
4. Ενημερωτικό Δελτίο Τ.Ε.Ε.
5. Εφημερίδες – Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
6. Περιοδικό «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ»

Θέμα: Ξενία Ηρακλείου (εντός πόλεως)

Η υπόθεση του Ξενία αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό ζήτημα για την πόλη του Ηρακλείου. Το 2001 συζητήθηκε σοβαρά η κατεδάφισή του αλλά τελικά παραχωρήθηκε για 50 χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης για να στεγάσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες της. Για το σκοπό αυτό έγινε μελέτη που προέβλεπε και την στατική ενίσχυση του κτιρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων πληροφορήθηκε από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων νομού Ηρακλείου ότι επίκειται αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Ξενία, με μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. προς το Δήμο Ηρακλείου και ταυτόχρονη παραχώρηση του δικαιώματος της Περιφέρειας προς το Δήμο, ο οποίος εν συνεχεία προτίθεται να κατεδαφίσει το κτίριο του Ξενία.

Ο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ , έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για την προστασία και την ανάδειξη των Ξενία της περιόδου 1957-1967, ώστε οι μονάδες αυτές, (όπως τα Ξενία Καλαμπάκας, Ολυμπίας, Ηρακλείου στον Καρτερό κ.ά.) αφού συντηρηθούν με βάση τα αρχικά σχέδια και οργανωθούν κατάλληλα, να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικής υποδομής υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.

Το συγκεκριμένο Ξενία είναι έργο του αρχιτέκτονα Γιώργου Νικολετόπουλου, στενού συνεργάτη του Άρη Κωνσταντινίδη στην Υπηρεσία Μελετών του Ε.Ο.Τ. και σχεδιάστηκε το 1961. Άλλα έργα του ιδίου είναι τα Ξενία Φλώρινας (1958), Σκιάθου (1963), Ξάνθης (1964), το περίπτερο του Ευρίπου (1961) κ.ά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ θεωρεί ότι το Ξενία Ηρακλείου θα μπορούσε να ενταχθεί στο δίκτυο που προτείνει, εφ’ όσον το κτίριο επανέλθει στην αρχική του μορφή με την κατεδάφιση του τελευταίου ορόφου που αποτελεί προσθήκη, κάτι που άλλωστε θα εξυπηρετούσε και την στατική του συμπεριφορά.

Θεωρούμε επίσης ότι ο Δήμος Ηρακλείου, από τη στιγμή που γίνει ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα ήταν προς όφελός του να συνεργαστεί για τον χαρακτηρισμό του Ξενία και για την αποκατάστασή του βάση των αρχικών σχεδίων και λεπτομερειών, ώστε να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως ξενοδοχείο που θα εξυπηρετούσε τις αυξημένες ανάγκες της πόλης σε μονάδες υψηλής ποιότητας και αναγνωρισμένης αρχιτεκτονικής αξίας.

Για το Διοικ. Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θ.ΠΑΠΠΑΣ

 

Αρχή σελίδας