H ανακάλυψη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Αθήνα, μέσα από ένα CD-ROM. Εικονικές και πραγματικές διαδρομές.



Α.Π. 30020 Αθήνα 28 Μαρτίου 2003

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ CD-ROM. Εικονικές και πραγματικές διαδρομές.

Συνάδελφοι,
Σας γνωστοποιούμε ότι το CD-ROM, Παρίσι - Λονδίνο - Αθήνα, έχει αναρτηθεί δοκιμαστικά στη διεύθυνση: www.culture2000.tee.gr

Το έργο για την Αθήνα, τελεί υπό την Αιγίδα του Σ.Α.Δ.Α.Σ. - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων.

Το CD-ROM, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Culture 2000. Είναι καρπός συνεργασίας τριών εταίρων, ένα για κάθε πόλη, της A.R.V.H.A - της Γαλλικής «Εταιρείας Έρευνας για την Πόλη και την Κατοικία», της εταιρείας Α.Τ.Α.P του Λονδίνου («Anne Thorne Αρχιτέκτονες και Συνεργάτες») και για την Αθήνα, της Εταιρείας Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών «Ομάδα 80» - Σωτήρης N. Παπαδόπουλος.

Ευρύτεροι Στόχοι του Προγράμματος.
· Η Ανακάλυψη μέσω του Διαδικτύου, της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής των Τριών Πρωτευουσών, τόσο από το ευρύτερο κοινό, όσο και από τους ειδικούς.
· Η συγκριτική καταγραφή και ανάδειξη της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, σε τρεις Ευρωπαϊκές Πόλεις.
· Η προώθηση, προκειμένου να γίνει γνωστό, του έργου των γυναικών Αρχιτεκτόνων και των τριών πόλεων.

Κριτήρια, Στόχοι και Οφέλη για την Αθήνα.
· Σύγχρονη Διάδοση της Πληροφορίας - Αναγνωρισιμότητα της πόλης των Αθηνών.
Ειδικότερα για την Αθήνα, πιστεύουμε ότι αυτό το έργο έρχεται να καλύψει την παντελή έλλειψη στον Ελληνικό ψηφιακό χώρο, μιας συστηματικής προσέγγισης της Αρχιτεκτονικής για την πόλη. Γεγονός τ' οποίο έχει πλέον αποδειχθεί αναγκαίο, για τη σύγχρονη μέσω του Διαδικτύου, παγκόσμια διάδοση της πληροφορίας και κατ' επέκταση της διεθνούς αναγνωρισιμότητας της ίδιας της πόλης.
· Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οι προσεχείς Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004, θα δημιουργήσουν μια αυξημένη διεθνή ζήτηση πληροφοριών για την πόλη. Με την ανάρτηση του CD-ROM στο Διαδίκτυο, οργανώνεται ακριβώς ένας συγκεκριμένος χώρος ενδιαφερόντων, αυτός της Αρχιτεκτονικής, τόσο για τους δυνητικούς επισκέπτες, όσο και γι' αυτούς που με την ευκαιρία των Αγώνων θέλουν ευρύτερες πληροφορίες για τη σύγχρονη πόλη των Αθηνών.
· Προς ένα Μοντέλο Ψηφιακού Μουσείου Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής.
Λόγω ακριβώς της διαχείρισης της πληροφορίας και της μετάδοσης της γνώσης μέσω ψηφιακού υποβάθρου, το έργο θα μπορούσε ν' αποτελέσει μια διαρκώς αυξανόμενη
και βελτιούμενη βάση δεδομένων… Ν' αποτελέσει δηλαδή την πρώτη φάση, ενός μοντέλου Ψηφιακού Μουσείου της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της πόλης των Αθηνών.

 

Αρχή σελίδας