Α.Π. 27117     Αθήνα 19 Μαρτίου 2001

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ της 17.3.2001

 ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ - ΚΑΓΙΑΚ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ - ΣΧΟΙΝΙΑ

Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων εκφράζει την αντίθεσή της για την χωροθέτηση του Ολυμπιακού Κέντρου Κωπηλασίας - καγιάκ στην περιοχή Μαραθώνα - Σχοινιά και τη δημιουργία "Εθνικού Πάρκου" για τους ακόλουθους λόγους :

Ø      Η περιοχή του Σχοινιά Μαραθώνα είναι ιστορικός τόπος παγκόσμιας σημασίας διότι εκεί διεξήχθη η σημαντική μάχη του 490 π.χ. όπου οι "Αθηναίοι προμαχούντες Ελλήνων" απέκρουσαν την κατάκτηση των Ελληνικών δημοκρατικών πόλεων από τους "χρυσοφόρους Μίδες".

Το γεγονός αυτό έχει καταγραφεί διεθνώς σαν σύμβολο προάσπισης των αρχών της Δημοκρατίας.

Ø      Ο υγροβιότοπος του Σχοινιά αποτελεί τον μοναδικό που απέμεινε στην Αττική και γι' αυτό το λόγο η χωροθέτηση ενός τόσο μεγάλου έργου είναι ανεπίτρεπτη.

 Ø      Με δεδομένο ότι η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ICOMOS, οικολογικές Οργανώσεις και καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους και ζητούν να αποτραπεί η εγκατάσταση των έργων αυτών, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση, για την συγκεκριμένη χωροθέτηση του συγκεκριμένου έργου.

 Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ - Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων καλεί τους αρμόδιους παράγοντες (Υπουργεία, ΑΘΗΝΑ 2004) να επανεξετάσουν την απόφασή τους, καθώς υπάρχουν εφικτές εναλλακτικές λύσεις που εγγυώνται και τη γρήγορη αποπεράτωση του έργου και κατά πολύ μικρότερο κόστος εγκαταστάσεων.

 

Αρχή σελίδας