Δελτίο Τύπου Δήμου Αθηναίων με θέμα "Συνάντηση Δημάρχου Αθηναίων με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων"

 

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

04-12-2009: “Συνάντηση Δημάρχου Αθηναίων με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων”
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης συναντήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) Ευάγγελο Λυρούδια προκειμένου να τεθούν οι βάσεις συνεργασίας των δυο φορέων σε θέματα λειτουργικότητας και αισθητικής της πόλης της Αθήνας.

Στοχεύοντας σε μια φιλική πόλη που εξυπηρετεί όλους τους πολίτες, δόθηκε προτεραιότητα σε θέματα διευκόλυνσης της κίνησης και της πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, με την κατάθεση προτάσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει συμμετοχή και συνεργασία των δυο φορέων.  

Κατά την αξιολόγηση θεμάτων αισθητικής της πόλης από τις δύο πλευρές, διαπιστώθηκαν περιθώρια επεμβάσεων με μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση, όπως ο χρωματισμός τυφλών όψεων κτηρίων/μεσοτοιχιών πολυόροφων κτισμάτων - δημόσιων τοιχογραφιών με την τεχνοτροπία των γκράφιτι -, έτσι ώστε το χρώμα και η εικόνα να πλαισιώσουν την καθημερινότητα των Αθηναίων κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε η υλοποίηση καλλιτεχνικού διαγωνισμού υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων  Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων), με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών που εκφράζουν έναν σύγχρονο προβληματισμό και μια φρέσκια εικαστική αντίληψη, έτσι ώστε η Αθήνα να αποκτήσει ζωηρές εικονογραφικές παραστάσεις και αναπαραστάσεις.

Τέλος, οι κ.κ. Ν. Κακλαμάνης και Ε. Λυρούδιας, θίγοντας θέματα προστασίας των μνημείων της πόλης και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποφάσισαν σειρά δράσεων αντιμετώπισης φαινομένων βανδαλισμού που πληγώνουν το κοινό αίσθημα. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων με αυστηρότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική συνείδηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ, που αφορά όχι μόνο το σχεδιασμό αλλά και τη μεθόδευση της εφαρμογής των ανωτέρω δράσεων, ευελπιστεί να εντείνει τη δημόσια διαβούλευση σχετικά με την λειτουργικότητα και την αισθητική της πόλης, αξιολογώντας τόσο τα νεότερα δεδομένα του αστικού περιβάλλοντος όσο και την ενίσχυση του ψυχικού δεσμού του κατοίκου με την πόλη του.
 


Αρχή σελίδας