NEWSLETTER  

Αρχιτεκτονική

Κατοικία Slip, αρχιτέκτονες Carl Turner Αrchitects | “αρχιτέκτονες”

Η κατοικία Slip αποτελεί ένα νέο πρότυπο ευέλικτης και πυκνής αστικής κατοίκησης, σε ένα εγκαταλειμμένο κέλυφος κενού τυπικού οικοπέδου στο Μπρίξτον. Αποτελώντας ένα μέσο επίλυσης στεγαστικών θεμάτων βάσει των αρχών του αειφορικού σχεδιασμού, ενσωματώνει αρμονικά τις συχνά αντικρουόμενες αισθητικές απαιτήσεις της αρχιτεκτονικής και των εναλλακτικών συστημάτων χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων.

Η συνύπαρξη εργασίας και κατοικίας είναι επίκαιρο ζήτημα, αφού συχνά συναντούμε παρόμοια πρότυπα κατοίκησης, στριμωγμένα σε υποβαθμισμένες αστικές ζώνες. Η κατοικία Slip είναι ευπροσάρμοστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενιαία κατοικία, ως στούντιο εργασίας μαζί με διαμέρισμα ή ως δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στον τεχνίτη ή εκείνον που εργάζεται κατ’ οίκον να υπενοικιάσει ή να ελαχιστοποιήσει τον απαιτούμενο χώρο. Αυτό μπορεί να τονώσει τοπικές κοινότητες και να παραγάγει «σπίτια» που δεν λειτουργούν απλώς ως απλοί κοιτώνες ή περιουσιακά στοιχεία αλλά δημιουργούν ευκαιρίες. Ήδη μελετάται η περαιτέρω εξέλιξη του μοντέλου για μελλοντικές αναπτύξεις όσο το δυνατόν οικονομικά προσιτής στέγασης.

Η κεντρική ιδέα αφορά τρία ορθογώνια κουτιά που «γλιστρούν» επάλληλα μεταξύ τους, αποδομώντας τον κύριο κτηριακό όγκο και προσδίδοντάς του μια εντυπωσιακή πλαστική ποιότητα. Βρίσκονται δε στρατηγικά τοποθετημένα, για να μεγιστοποιούν φως και θέαση από μέσα προς τα έξω, αποκόπτοντας κάθε ανεπιθύμητη θέαση από έξω προς τα μέσα. Το κτήριο εξαντλεί το πλάτος του οικοπέδου, ώστε μελλοντικά γειτονικά κτήρια να μπορούν απλώς να προστεθούν εφαπτόμενα στους πλευρικούς τοίχους. Ο επάνω όροφος επενδύεται από γαλακτώδεις, ημιδιαφανείς γυάλινες «σανίδες», συνεχόμενες μέχρι και το επίπεδο της στέγης, σχηματίζοντας μια υψηλού επιπέδου περίφραξη για τo ιδιωτικό δώμα.

Σύμφωνα με τον αγγλικό Κώδικα για τις Αειφορικές Κατοικίες, η κατοικία Slip περιλαμβάνει φ/β πανέλα, φυτεμένο δώμα, σύστημα περισυλλογής όμβριων υδάτων, μηχανικό εξαερισμό με ανάκτηση θερμότητας, ενδοδαπέδια θέρμανση, καθώς κι «ενεργειακές στήλες» ενσωματωμένες στα θεμέλια, όπου δημιουργούν μια θερμική αποθήκη μέσω επίγειας αντλίας θερμότητας υποβοηθούμενης από τον ήλιο. Τα παραπάνω καθιστούν το κτήριο ένα από τα ενεργειακά αποδοτικότερα της Αγγλίας.

Οι περιμετρικοί τοίχοι είναι φέροντες, ελευθερώνοντας τους εσωτερικούς χώρους από υποστυλώματα ή πρόσθετες φέρουσες τοιχοποιίες. Η open plan κάτοψη του σπιτιού εγγυάται την πανεύκολη τοποθέτηση τοιχοπετασμάτων. Έτσι η κατοικία καθίσταται τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά βιώσιμη, αφού με ελάχιστες διαρρυθμίσεις μπορεί να ανταποκριθεί σε μεταβαλλόμενες συνθήκες κατοίκησης χωρίς περιορισμούς.                   (www.ct-architects.co.uk)

pe07_Slip House (24) black


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην  Περιοδική έκδοση “αρχιτέκτονες”, τεύχος 07, Νοέμβριος 2013

Share on Facebook4Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Google+0Share on StumbleUpon0Print this pageEmail this to someone